Βρετανία – Βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας

Η Βρετανία δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για κακόβουλη δραστηριότητα από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του στον κυβερνοχώρο και αλλού, και είπε ότι θα συνεχίσει να εφιστά την προσοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.

«Βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους συμμάχους για να εφιστά την προσοχή στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας εκεί όπου τη διαπιστώνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ οι κυρώσεις στοχεύουν σε πάνω από 30 πρόσωπα και οντότητες.

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, καθώς και για χάκινγκ κατά υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά συνδέουν την κυβερνοεισβολή με ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, επιτρέπει την επιβολή των κυρώσεων, με στόχο να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» σε βάρος της Μόσχας«εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο, ως απάντηση στην γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020 που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις