Γάζα – Συγκλονίζουν οι δορυφορικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει σχεδόν 200.000 κατοικίες, είτε πλήρως είτε εν μέρει, από την έναρξη της τελευταίας επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Mohammad Ziyara, ο Παλαιστίνιος υπουργός δημοσίων έργων και στέγασης, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι βομβαρδισμοί έχουν “διαγράψει ολόκληρες οικογένειες από τα ληξιαρχεία”, καθώς και “γειτονιές και οικιστικές κοινότητες”.

“Καταστράφηκαν επίσης εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, χώρων λατρείας, αρτοποιείων, σταθμών πλήρωσης νερού, αγορών, σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών”, πρόσθεσε ο Ζιγιάρα σε δήλωσή του.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, καλύπτει μια μικρή έκταση 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων (141 τετραγωνικά μίλια).

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 45% του συνόλου των κατοικιών στον θύλακα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Beit Hanoon, Beit Lahiya, Shujaiya, οι γειτονιές γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Shati και η Abasan al-Kabira στο Khan Younis.

Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

Σύρετε το ρυθμιστικό προς τα αριστερά για να δείτε τι έχει απομείνει από ορισμένες γειτονιές της Γάζας.

Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας των αδιάκοπων βομβαρδισμών, ενώ περίπου 629.000 έχουν καταφύγει σε 150 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ.

Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

Εν τω μεταξύ, ο πλήρης αποκλεισμός από το Ισραήλ των καυσίμων που εισέρχονται στον θύλακα επηρεάζει σοβαρά τις κρίσιμες λειτουργίες σε όλα τα νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τουλάχιστον 130 πρόωρων μωρών σε θερμοκοιτίδες, 1.000 ασθενών με νεφρική αιμοκάθαρση που αναγκάστηκαν να μειώσουν τις συνεδρίες θεραπείας τους, καθώς και εργαζομένων σε ασθενοφόρα πρώτης γραμμής που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ασθενείς όταν τελειώνουν τα καύσιμα.

Από το 2007, όταν η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία, το Ισραήλ διατηρεί αυστηρό έλεγχο του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Γάζας και περιορίζει την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων εντός και εκτός του θύλακα.

Σχετικές δημοσιεύσεις