Γιατί ένα και μόνο κρούσμα Ομικρον στο Πεκίνο απασχολεί ολόκληρη την Κίνα

Μια 26χρονη γυναίκα στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, η οποία προσβλήθηκε από το στέλεχος Ομικρον του κορονοϊού έχει τραβήξει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Η γυναίκα, η οποία δεν έχει κατονομαστεί, φέρεται να επισκέφτηκε πολυτελή καταστήματα στην πόλη πριν εμφανίσει συμπτώματα του ιού.

Δεν είναι γνωστό πού ή πώς μολύνθηκε και η παρούσα κατάσταση της υγείας της δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η περίπτωση της γυναίκας έχει γίνει εθνικό θέμα συζήτησης και αντικατοπτρίζει τις επίπονες προσπάθειες της κυβέρνησης να εντοπίζει και να απομονώνει κάθε κρούσμα του ιού, μαζί με τον εντοπισμό και τον έλεγχο οποιουδήποτε μολυσμένου ατόμου με το οποίο μπορεί να είχε επαφή.

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα της παραλλαγής Ομικρον οδήγησε σε εντατικά μέτρα στο Πεκίνο, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι φιλοξενούνται στην κινεζική πρωτεύουσα.

Περισσότερα από 13.000 άτομα, μαζί με όλα τα μέρη που επισκέφτηκε η 26χρονη γυναίκα, έχουν εξεταστεί και το συγκρότημα διαμερισμάτων και ο χώρος εργασίας της έχουν αποκλειστεί.

Αξιωματούχοι είπαν ότι η γυναίκα ζει και εργάζεται στη βορειοδυτική συνοικία Χαϊντιάν, όπου βρίσκονται μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, και δεν είχε ιστορικό ταξιδιού εκτός Πεκίνου τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Δεν αναφέρθηκαν νέα κρούσματα στο Πεκίνο τη Δευτέρα, αν και η κοντινή πόλη Τιαντζίν ανέφερε 80 επιπλέον κρούσματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τη Δευτέρα ότι η πρωτεύουσα, με τους 20 εκατομμύρια κατοίκους της, εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων περιορισμών στα ταξίδια. Ολες οι διασυνδέσεις με την Τιαντζίν έχουν ήδη διακοπεί. Οι διεθνείς πτήσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι εγχώριοι ταξιδιώτες «μπλοκάρονται» εάν περάσουν από μια δεύτερη τοποθεσία προτού φτάσουν στο Πεκίνο.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη των εορτασμών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Οι αθλητές, οι υπάλληλοι, το προσωπικό και οι δημοσιογράφοι υποχρεούνται να εισέλθουν σε μια «φούσκα κλειστού κύκλου», χωρίς εξωτερικές επαφές, και να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ.

Εξάλλου, τα εισιτήρια για τους Αγώνες θα διανεμηθούν μόνο σε «στοχευμένες» ομάδες ανθρώπων και δεν θα πωληθούν στο ευρύ κοινό υπό τον φόβο νέας εξάπλωσης της νόσου στην κοινότητα.

Ως πρόσθετη προφύλαξη, το Πεκίνο θα απαιτήσει από τους ταξιδιώτες να κάνουν διαγνωστικό τεστ νουκλεϊκού οξέος (PCR-NAT) εντός 72 ωρών από την είσοδο, αρχής γενομένης από τις 22 Ιανουαρίου. Ορισμένα σχολεία στο Πεκίνο έκλεισαν, επίσης, νωρίτερα και στράφηκαν εκ νέου στην τηλεκπαίδευση, ενόψει των χειμερινών διακοπών.

Αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα προέτρεψαν, ακόμη, τους κατοίκους να παραμείνουν στις πόλεις τους για το νέο έτος, αντί να ταξιδέψουν πίσω στις γενέτειρές τους. Τουριστικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του Σινικού Τείχους, έκλεισαν εν μέσω της πολιτικής «μηδενικού κορονοϊού» της Κίνας, που έχει βάλει εκατομμύρια ανθρώπους σε lockdown.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου ζήτησαν από τους κατοίκους ανθρώπους να μην παραγγέλνουν διαδικτυακά προϊόντα από το εξωτερικό, επαναφέροντας τη θεωρία ότι η Covid-19 θα μπορούσε να εξαπλωθεί διεθνώς από τις εισαγωγές, κάτι που πολλοί επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η γυναίκα, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό κρούσμα στην πρωτεύουσα, να μολύνθηκε από δέμα από άλλη χώρα.

Οι οικονομικές, υλικοτεχνικές και ψυχολογικές πιέσεις που προκύπτουν από αυτήν την πολιτική γίνονται όλο και πιο εμφανείς, δημιουργώντας ένταση για το χρονικό διάστημα που πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί.

Μετά από τρεις εβδομάδες απομόνωσης, η αρχαία πρωτεύουσα Σιάν φαίνεται να κάνει ένα βήμα προς την «ελευθερία», με τους κανόνες παραμονής στο σπίτι να καταργούνται σε γειτονιές που έχουν χαρακτηριστεί ως «απαλλαγμένες» από ιούς.

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα  νοτιοδυτικά του Πεκίνου, η Σιάν, η οποία έχει πληθυσμό 13 εκατομμυρίων κατοίκων και θεωρείται σημαντική τουριστική τοποθεσία, χάρη στο διάσημο αξιοθέατο «Terracotta Warriors» (σ.σ. «Πήλινος Στρατός»), έχει καταγράψει πάνω από 2.000 μολύνσεις από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, BBC)

Σχετικές δημοσιεύσεις