Γιατί τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θάβονται σε φέρετρα με επένδυση από μόλυβδο

Γιατί τα βασιλικά φέρετρα είναι με επένδυση από μόλυβδο;

Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η οποία διήρκεσε τη Μεγάλη αιθαλομίχλη του Λονδίνου, την Κρίση του Σουέζ, τον πόλεμο του Βιετνάμ, την προσγείωση του Απόλλωνα 11 στο φεγγάρι, τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εφεύρεση του Διαδικτύου, έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Λόγω μακροχρόνιων βασιλικών παραδόσεων, γνωρίζουμε ήδη πολλές από τις λεπτομέρειες της ταφής.

Η πομπή θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες 10 ημέρες, με προγραμματισμένους χαιρετισμούς και διάφορες τελετές. Όπως ο πρίγκιπας Φίλιππος, η βασίλισσα θα αναπαυθεί σε ένα δρύινο φέρετρο που σχεδιάστηκε για αυτήν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και θα ζυγίζει αναπόφευκτα έναν τόνο, επειδή είναι επενδεδυμένο με μόλυβδο.

Τα μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας συνήθως θάβονται σε φέρετρα με επένδυση από μόλυβδο για λόγους συντήρησης. Σύμφωνα με τη Metro, αυτό συμβαίνει επειδή ο μόλυβδος σφραγίζει το φέρετρο από την υγρασία, επιβραδύνοντας την αποσύνθεση για έως και ένα χρόνο. Όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθανε το 1997, το φέρετρό της περιείχε επίσης αυτή την ειδική επένδυση, γι’ αυτό και ζύγιζε σχεδόν 540 κιλά.

Η αγγλική αριστοκρατία ακολούθησε αυτή την παράδοση για τουλάχιστον τέσσερις αιώνες. Τα αρχεία του Αβαείου του Γουέστμινστερ δείχνουν ότι η Ελισάβετ Α’ και ο Κάρολος Β’ θάφτηκαν σε φέρετρα με επένδυση από μόλυβδο, καθώς και ευγενείς όπως ο Σερ Φράνσις Ντρέικ και σεβαστοί καλλιτέχνες όπως ο Τζορτζ Φρέντερικ Χέντελ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, η σορός του οποίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Βασιλικό Θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, αναμένεται να μεταφερθεί στον ίδιο χώρο ανάπαυσης με τη σύζυγό του τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικές δημοσιεύσεις