Γράμμα παραδόθηκε 80 χρόνια μετά την αποστολή του

«Κάλιο αργά, παρά ποτέ» λέει ο σοφός λαός, ωστόσο δεν είπαμε το αργά να πάρει και 80 χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος διαβάζοντας την είδηση που είχε η Mirror σχετικά με ένα γράμμα που παραδόθηκε 8 δεκαετίες μετά την αποστολή.

Ο στρατιώτης Χάρι Κόουλ λοιπόν ήταν τότε 30 ετών, στις 26 Μαιου του 1940, όταν έγραφε στην μητέρα του, προβλέποντας οτι τα γερμανικά στρατεύματα σύντομα θα ήταν «υπό διωγμόν» και «θα επιστρέψουν στη Γερμανία τρέχοντας».

«Μην ανησυχείτε για μένα, θα το ξεπεράσω», σημείωνε χαρακτηριστικά στο συγκινητικό του γράμμα, όμως υπηρετώντας στο 1ο τάγμα του συντάγματος του Σάφολκ πυροβολήθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή τρεις ημέρες αργότερα και πέθανε.

Τα παιχνίδια της μοίρας

Η επιστολή του αυτή χάθηκε λόγω της εκκένωσης στην Δουνκέρκη και το βρήκε, μαζί με άλλα, ένας Γερμανός αξιωματικός, ο οποίος τα κράτησε μέχρι το 1968 που αποφάσισε να καθαρίσει το συγκεκριμένο μέρος.

Τα έστειλε στο συμβούλιο της κομητείας Σάφολκ και αρχειοθετήθηκαν, αλλά η μοίρα είχε διαφορετική άποψη, καθώς η κοπέλα που έκανε τη δουλειά παρατήρησε ότι η επιστολή του στρατιώτη Κόουλ απευθυνόταν σε ένα σπίτι στο χωριό της.

Συνειδητοποίησε ότι ήξερε ότι τον συγχωριανό της Κλέμι Κόουλ, τώρα 87 ετών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Χάρι, ένας από τους επτά γιους, ήταν ο αδερφός του. Έτσι, το πήρε στην κατοχή του..

Σχετικές δημοσιεύσεις