Γ. Φλωρίδης στο Πρώτο – Σοβαρό λάθος να γίνει ξεχωριστό ιδιώνυμο για την οπαδική βία – Το έγκλημα είναι έγκλημα

«Είναι σοβαρό λάθος η κυβέρνηση να παίρνει ξεχωριστά μέτρα για διάφορες βίαιες κοινωνικές ομάδες, όπως τώρα που λέει ότι θα πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την οπαδική και αθλητική βία. Οι διατάξεις στον ποινικό οικοδόμημα για την αντιμετώπιση της εγκληματικής συμπεριφοράς,  πρέπει να είναι ίδιες για όλους. Η βία είναι βία, η εγκληματικότητα είναι εγκληματικότητα».

Αυτό τόνισε ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, με αιχμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

«Αν κάνουμε ένα ιδιώνυμο για την οπαδική βία, θα πρέπει μετά να κάνουμε ένα άλλο ιδιώνυμο για την πανεπιστημιακή βία, ένα άλλο για τις διαδηλώσεις κτλ. Γιατί είναι κάτι διαφορετικό ένας νταής που μπαίνει σε ένα καφενείο και σακατεύει στον ξύλο έναν αδύναμο επειδή του έχει μπει στο μάτι; Πρέπει να κάνουμε ιδιώνυμο και για αυτόν;», διερωτήθηκε.

Επίσης, χαρακτήρισε κολοσσιαίο λάθος τα περί αυστηροποίησης των ποινών. «Οι ποινές δεν πρέπει να είναι μεγάλες, διότι όταν είναι μεγάλες σε σχέση με την πράξη που έχει γίνει, το δικαστήριο ψάχνει τρόπο να μην τις επιβάλλει. Πρέπει να είναι τέτοιες που να αντιστοιχούν στην εγκληματική πράξη που έγινε, αλλά κυρίως να εκτελούνται. Όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές δυτικές δημοκρατίες. Δεν χρειαζόμαστε έναν νόμο από μια τριτοκοσμική χώρα, χρειαζόμαστε το νομικό σύστημα της Σουηδίας, της Δανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, όπου οι ποινές εκτελούνται», επισήμανε.

Έφερε ως παράδειγμα μια δίκη, όπου ένας πολίτης καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη στο Βέλγιο και στην Ελλάδα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, αλλά ο ίδιος ζήτησε να εκτελεστεί η ποινή του στην Ελλάδα. «Και όταν ο δικαστής τον ρώτησε γιατί επιλέγει τα 13 της Ελλάδας, η κυνική απάντηση ήταν ότι στο Βέλγιο όταν λένε 7 χρόνια εννοούν 7 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα τα 13 χρόνια το πολύ να γίνουν 4», τόνισε, σημειώνοντας ότι «όσο μένουμε σε αυτή την αντίληψη, είναι προφανές ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Σχετικές δημοσιεύσεις