Δέντρα – ο πνεύμονας που δίνει τη ζωή στον άνθρωπο – Ξέρεις πόσα είδη υπάρχουν?

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, προσφέρει την πρώτη πλήρη καταγραφή των διάφορων ειδών δέντρων που απαριθμούνται στον πλανήτη Γη. Αυτή η ανακοίνωση, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών “PNAS”, συνιστά τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων σχετικά με τα δέντρα παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί είχαν καταγράψει εκτιμήσεις σχετικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό των δέντρων.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε μια εντατική έρευνα, δείγματα από 44 εκατομμύρια δέντρα σε 100,000 περιοχές και δάση από 90 χώρες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνολικά υπάρχουν 73,300 διαφορετικά είδη δέντρων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτά τα είδη, μόνο περίπου 64,000 είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Τα υπόλοιπα είναι ακόμη αδιερεύνητα, σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ειδών δέντρων, όπως καταγράφηκε σε αυτή τη μελέτη, είναι περίπου 14% υψηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που είχαν γίνει.

Όπως αναμενόταν, τα δάση της Νότιας Αμερικής, όπως αυτά του Αμαζονίου και των Άνδεων, εκτός από την εντυπωσιακή τους βιοποικιλότητα, φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών δέντρων. Συγκεκριμένα, το 43% των ειδών δέντρων του πλανήτη εντοπίζεται σε αυτά τα δάση. Επιπλέον, αυτά τα δάση φιλοξενούν και τον μεγαλύτερο αριθμό σπάνιων ειδών, περίπου 8,200 στον αριθμό.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι στη Νότια Αμερική υπάρχουν περίπου 27,000 διαφορετικά είδη δέντρων, με περίπου 4,000 από αυτά να μην έχουν ακόμη εντοπιστεί. Στην Ευρασία, καταγράφονται περίπου 14,000 είδη δέντρων, με περίπου 2,000 ακόμη που παραμένουν άγνωστα. Στην Αφρική, υπάρχουν περίπου 10,000 είδη δέντρων και περίπου 1,000 είδη που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Στην Κεντρική και Βόρειο Αμερική, καταγράφονται περίπου 9,000 είδη δέντρων, με περίπου 2,000 που παραμένουν αδιερεύνητα. Τέλος, στην Ωκεανία, περιλαμβάνονται περίπου 7,000 είδη δέντρων, με περίπου 2,000 ακόμη που αναμένεται να ανακαλυφθούν.

 3 τρισεκατομμύρια δέντρα έχει η Γη σύμφωνα με μία νέα έρευνα από διεθνή ομάδα επιστημόνων σχετικά με τον πληθυσμό των δέντρων ανά την υφήλιο! Από αυτά τα δέντρα περίπου 1,39 τρισεκατομμύρια, δηλαδή λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο, βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά δάση, 740 δισεκατομμύρια σε αρκτικές ζώνες και 610 δισεκατομμύρια σε εύκρατες. Η Ρωσία έχει τα περισσότερα (642 δισεκατομμύρια) και το Μπαχρέιν τα λιγότερα (μόλις 3.000) δέντρα. Τα δάση της Μεσογείου έχουν περί τα 53 δισεκατομμύρια δέντρα, ενώ η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Σουηδία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα δέντρων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ευρώπη. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι υπάρχουν τρία μέρη που δεν έχουν ούτε ένα δέντρο:  το νησί Clippeton, τα νησιά Spratly και το Βατικανό.

Σχετικές δημοσιεύσεις