Δήμοι Ν. Θεσσαλονίκης: Πρωταθλητές και ουραγοί στην απορρόφηση covid-κονδυλίων

Δήμοι Ν. Θεσσαλονίκης: Πρωταθλητές και ουραγοί στην απορρόφηση covid-κονδυλίωνΜε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, κατανεμήθηκε σε 119 Δήμους της χώρας ποσό ύψους 40 εκατ. ευρώ, ως δεύτερη δόση της έκτακτης βοήθειας προς την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση,…

, καθώς και για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί".

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, είχε δεσμευθεί για την καταβολή δεύτερης δόσης, με βάση την αποτύπωση της πραγματικής επιβάρυνσης των Δήμων από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η κατανομή έγινε με βάση τα στοιχεία που υπέβαλλαν οι ίδιοι οι Δήμοι στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, έως τις 31 Ιουλίου 2020, κι αυτό είναι το στοιχείο που προκαλεί απορίες και ερωτηματικά ως προς το γεγονός ότι οκτώ Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης (Βόλβης, Δέλτα, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος), έμειναν εκτός της λίστας του ΥΠΕΣ και δεν αξιοποίησαν την δυνατότητα χρηματοδότησης, που τόσο μεγάλη ανάγκη -όπως οι ίδιοι οι δήμαρχοι σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν- έχουν.

Αυτό που ο καθένας, ευλόγως, υποθέτει είναι ότι οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης που έμειναν εκτός της δεύτερης δόσης των ενισχύσεων λόγω Covid από το ΥΠΕΣ, μάλλον, δεν φρόντισαν να υποβάλλουν στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείκνυαν τα προβλήματα που τους προκάλεσε η πανδημία και θα… άναβαν το “πράσινο φως” για να συμπεριληφθούν σε αυτούς που εκ νέου ενισχύθηκαν οικονομικά.

Πρωταθλητές και ουραγοί

Εξι είναι οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτήθηκαν και από τους δύο κύκλους έκτακτης βοήθειας του ΥΠΕΣ προς τους ΟΤΑ α' βαθμού.

Τη μερίδα του λέοντος, λόγω βέβαια και του μεγέθους του, έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που εισέπραξε 4.844.902 ευρώ.

Ακολουθούν ο Δήμος Θέρμης με 807.094 ευρώ, ο Δήμος Ωραιοκάστρου με 727.988 ευρώ, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με 591.578 ευρώ, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη με 587.924 ευρώ, ο Δήμος Θερμαϊκού με 301.017 ευρώ.

Ουραγοί στην χρηματοδότηση είναι οι Δήμοι Βόλβης (148.798), Χαλκηδόνος (208.000 ευρώ), Λαγκαδά (256.000 ευρώ) και Δέλτα (289.891 ευρώ), που εισέπραξαν μόνο την πρώτη δόση, όπως και οι Δήμοι Καλαμαριάς (508.521 ευρώ), Κορδελιού-Ευόσμου (513.177 ευρώ), Νεάπολης-Συκεών (541.316 ευρώ) και Παύλου-Μελά (583.893 ευρώ)

Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν οι Δήμοι που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να εισπράξουν την δεύτερη δόση από το ΥΠΕΣ, θα αποτυπώσουν την πραγματική επιβάρυνσή τους από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και θα καταθέσουν τα επιπλέον οικονομικά στοιχεία στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου, ώστε να χρηματοδοτηθούν, τουλάχιστον, στον τρίτο κύκλο, που αναμένεται να ακολουθήσει.

https://www.metrosport.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις