Δημόσια νοσοκομεία – Με βραχιολάκι ταυτοποίησης οι ασθενείς – Νέο σύστημα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απέστειλε προχθές νέα επικαιροποιημένη εγκύκλιο στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τη νεότερη εγκύκλιο, κάθε νοσηλευόμενος ασθενής θα πρέπει να φέρει στον καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται με την απόφαση εισαγωγής στα νοσοκομεία (από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία), αλλά και κατά τη γέννηση, όταν πρόκειται για νεογνό.

Επίσης, ανεξαρτήτως εισαγωγής το βραχιόλι τοποθετείται σε κάθε ασθενή που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση, λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή ή ή υποβάλλεται σε χειρουργείο μιας ημέρας. Στο βραχιόλι αναγράφονται από τον/την νοσηλευτή/τρια ή τον μαιευτή/μαία το όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο του ασθενούς (όπως αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του), ο αριθμός μητρώου ασθενούς του νοσοκομείου και η ημερομηνία γέννησης.

Τα νεογνά ταυτοποιούνται παρουσία της μητέρας, με ροζ βραχιόλι για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια, στα οποία αναγράφονται το επίθετο του νεογνού, το ονοματεπώνυμο της μητέρας, το φύλο, η ημερομηνία και ώρα γέννησης και ο αριθμός μητρώου εισαγωγής της μητέρας. Τοποθετούνται πάντα δύο βραχιόλια (χέρι και αντίθετο πόδι).Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ενήλικοι ασθενείς που δεν έχουν επικοινωνία με το περιβάλλον και συνοδούς, ταυτοποιούνται ως «άγνωστος 1», «άγνωστος 2» κ.ο.κ., με ημερομηνία προσέλευσης και αριθμό μητρώου.

Το βραχιόλι αφαιρείται ως τελευταία διαδικασία κατά την έξοδο από τον χώρο νοσηλείας. Στα βρέφη αφαιρείται το ένα βραχιόλι κατά το εξιτήριο. Το άλλο αφαιρείται από τους γονείς στο σπίτι.

Διεθνής στόχος του ΠΟΥ

Η ορθή ταυτοποίηση των ασθενών αποτελεί έναν από τους έξι Διεθνείς Στόχους για την Ασφάλεια των Ασθενών, όπως έχουν υιοθετηθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για τη χώρα μας η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. και το υπουργείο Υγείας.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν σταλεί οδηγίες στα νοσοκομεία για την εφαρμογή βραχιολιού ταυτοποίησης σε όλους τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό στο οποίο αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη.

Σχετικές δημοσιεύσεις