Διεθνές βραβείο στον δήμο Αθηναίων για τις πολιτικές του στην πρόληψη της υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών

«Είναι η αναγνώριση για μια συλλογική προσπάθεια» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης

Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται με τον δήμο, ώστε να μειωθεί και στη χώρα μας, η θνησιμότητα ανάμεσα στου χρήστες ναρκωτικών, προσθέτοντας πως τα νέα δεδομένα, δίνουν πλέον τη δυνατότητα ακόμα και στους συγγενείς των εξαρτημένων, να σώσουν τον άνθρωπο τους από υπερβολική δόση, χορηγώντας του το αντίδοτο ναλοξόνη. «Η ναλοξόνη μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Γι’ αυτό δώσαμε αυτή τη μάχη με τόσο μεγάλο πάθος. Περνάμε πλέον από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό σημαίνει πως μια μάνα που έχει τη ναλοξόνη στο σπίτι μπορεί να την χορηγήσει και να σώσει το παιδί της», αναφέρει.

Η «ψυχή» του προγράμματος στην Αθήνα, η κοινωνιολόγος και πρόεδρος του κέντρου πρόληψης «Αθηνά Υγεία» Φωτεινή Λεομπίλα λίγο μετά την βράβευση, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ουσίες, να απεξαρτηθούν. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο με διάφορες δράσεις μας να τους κρατήσουμε ζωντανούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης στη διάρκεια ζωής ενός χρήστη ψυχοδραστικών ουσιών, κυμαίνεται από 30% έως 70%, ενώ όπως επισημαίνει η Ντάλια Χέλερ αντιπρόεδρος της Vital Strategies, η οποία συμμετείχε στην ελληνική προσπάθεια παρέχοντας τεχνογνωσία για το ζήτημα της ναλοξόνης, «εκτιμάται πως το 5% των υπερδοσολογιών οδηγεί στο θάνατο. Συνεργαστήκαμε με την Αθήνα καθώς μέσα στην οικονομική κρίση το πρόβλημα διογκώθηκε και διαπιστώσαμε ότι και εκεί υπήρχε υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση»

Σχετικές δημοσιεύσεις