Δούρειος Ίππος για τη Θεσσαλία οι Ολλανδοί -Προτείνουν ιδιωτικοποίηση των νερών και καταστροφικά φαραωνικά έργα

Με την πρωτοτυπία η διαβούλευση να γίνεται μόνο στα αγγλικά, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει, τους πολίτες και τους ανθρώπους της Θεσσαλίας ως πλημμυροπαθείς κατοίκους και επαγγελματίες, αναθέτοντας το μέλλον της πολύπαθης περιοχής στην εμπορική ολλανδική εταιρεία HVA. Στους Ολλανδούς, που μόνο ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πώς βρέθηκαν, γιατί επιλέχθηκαν – ενώ το αντικείμενό τους είναι η εκμετάλλευση γεωργικών εκτάσεων σε πρώην ολλανδικές αποικίες – αλλά και με ποια διαδικασία τους ανατέθηκε η μελέτη της ανασυγκρότησης και της κλιματικής θωράκισης της Θεσσαλίας.  
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι με μια σειρά παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτων, γεγονός που καταδεικνύουν με Κοινή Ανακοίνωσή τους και οι μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας, η έκθεση προτείνει τουλάχιστον 23 μεσαία και μεγάλα φράγματα, εκβάθυνση ποταμών, αποψίλωση παρόχθιας βλάστησης, κατασκευή τουλάχιστον 130 χιλιομέτρων νέων αναχωμάτων και, με ιδιαίτερη επιμονή, την εκτροπή του Αχελώου!
Το περίεργο, όμως, είναι ότι η εταιρεία δεν περιορίζεται στην πρόταση των έργων, αλλά και σε προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μάλιστα με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Η ίδρυση ενός “Water Management Organisation” για τη διοίκηση των νερών και την επιβολή προστίμων, με επέκταση της ιδέας και για εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα, μάλλον ξεπερνά το αντικείμενο της εργασίας τους. Εκτός αν ο Πρωθυπουργός που τους την ανέθεσε ψάχνει για συμβούλους και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η συμπρόεδρος του κόμματος Πράσινοι – Οικολογία Βασιλική Γραμματικογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η έκθεση των Ολλανδών είναι ο Δούρειος Ίππος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία και της ανάθεσης νέων φαραωνικών έργων σε μεγάλες ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει σταθερά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Δεν διστάζουν να θυσιάσουν τον πιο παραγωγικό κάμπο της χώρας μαζί με το φυσικό περιβάλλον και τις επιβεβλημένες από τη συγκυρία πια ευκαιρίες για αλλαγή του αγροτικού μοντέλου προκειμένου να ολοκληρώσουν τα καταστροφικά σχέδιά τους. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι των καταστροφών και δεν αποδέχονται ως συγχωροχάρτι την κλιματική κρίση. Το απέδειξαν με την ήττα που χρέωσαν στον πρώην Περιφερειάρχη της ΝΔ, τον Κώστα Αγοραστό”.
Ο Ηλίας Γιαννίρης, συμπρόεδρος του κόμματος Πράσινοι – Οικολογία, δήλωσε: “Η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα φαραωνικό, αλαζονικό έργο ύβρεως προς την ελληνική φύση, ένα έργο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του οικολογικού κινήματος, ένα έργο που σταμάτησε αρκετές φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προσπαθούν με δόλιους τρόπους να το επαναφέρουν στο προσκήνιο, τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι θετικά το βλέπει και ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κουρέτας. Εμείς, ως Πράσινοι – Οικολογία, θα διεκδικήσουμε εκ νέου τη ματαίωση και την οριστική ακύρωσή του, πιστοί στους αγώνες του οικολογικού κινήματος που σέβεται τον φυσικό πλούτο της χώρας, μάχεται για την προστασία του και προτείνει ένα άλλο μοντέλο οικονομίας, συμφιλιωμένο με το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο”.

Σχετικές δημοσιεύσεις