Δράσεις ανάκτησης οπωροκηπευτικών της Κεντρικής Αγοράς

Τη δυνατότητα να διευρύνουν περισσότερο τις δράσεις τους για την ανάκτηση λαχανικών και φρούτων έχουν οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα σε εκδήλωση.

Πρόκειται για το έργο LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ,  το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους και συμμετέχει και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε (ΚΑΘ Α.Ε.).

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΑΘ Α.Ε. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν τις δράσεις που θα προλαμβάνουν και θα διαχωρίζουν τις απορρίψεις τροφίμων τις οποίες ξεκίνησε η Κεντρική Αγορά το 2018 υπό τον τίτλο “Social Plate”.

Συγκεκριμένα, κάθε μέρα, έμποροι της Κ.Α.Θ. Α.Ε παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών στο “Social Plate” και υπό την εποπτεία του υπευθύνου ποιοτικού ελέγχου τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα προς κατανάλωση και μη. Κατόπιν, με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται. Περισσότεροι από 100 κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα παραλαμβάνουν τα ανακτημένα προϊόντα και τα διανέμουν μαγειρεμένα ή μη, σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας.

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE – IP CEI – Greece θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας με την αύξηση του ψυκτικού χώρου και θα βελτιώσουμε τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε καλύτερη δικτύωση μεταξύ των ωφελούμενων φορέων, με τη δημιουργία μιας σχετικής πλατφόρμας» ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος. 
 

Σχετικές δημοσιεύσεις