Δύσκολες ώρες για τους σεισμοπαθείς – Πάνω από 1.300 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα

Τις πληγές τους εξακολοθούν να μετρούν οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Λάρισας, στα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, που είδαν μέσα σε λίγες στιγμές τα σπίτια τους να χάνονται εξαιτίας των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, από τα 2.730 σπίτια που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών, προσωρινά μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί τα 1.343.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έως το τέλος της σημερινής ημέρας Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.055 κτήρια:

Από αυτές 2.730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 35.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Χρειάστηκαν λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ώστε οι άνθρωποι σε περιοχές όπως το Δαμάσι, το Μεσοχώρι, το Ζάρκο, η Φαρκαδόνα και το Κουτσόχερο να δουν το βιός τους να χάνεται εξαιτίας του Εγκέλαδου.

Πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει και ζουν μέχρι και σήμερα σε πρόχειρα καταλύματα.

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί δεκάδες τροχόσπιτα και κοντέινερ, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υποδομών και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Κώστας Αγοραστός ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς στους οικισμούς των τριών πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών θα καλυφθούν και επιπλέον ανάγκες των κατοίκων.

Σχετικές δημοσιεύσεις