Δ. Καλαμαριάς – Eκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή

Με σύνθημα «Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα», παρουσιάστηκε, σήμερα, από τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλλη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

«Τα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, για εμάς, στην Καλαμαριά ξεκίνησαν εδώ στα πρανή της Αρετσούς» υπογράμμισε ο κ. Δαρδαμανέλλης και συνέχισε: «Οι Έλληνες που ήρθαν εδώ αντιμετώπισαν τότε (στα απολυμαντήρια της εποχής) τον κλίβανο, το κούρεμα, το πλύσιμο με κρύο νερό… Πενήντα χιλιάδες υπέκυψαν από τις κακουχίες και αυτοί που επέζησαν χαρακτήρισαν τραυματική την εμπειρία. Μας μετέδωσαν όμως την αγάπη τους για δημιουργία και προκοπή. Οφείλουμε να είμαστε προκομμένοι, όπως μας έμαθαν οι πρόγονοι μας».

Η Καλαμαριά, η οποία υποδέχθηκε ένα μεγάλο κύμα των προσφύγων της Ανατολής, από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Θράκη και συνδέθηκε άρρηκτα με την εγκατάσταση και τη δραστηριοποίησή τους στην περιοχή, με τις εκδηλώσεις αυτές «τιμά» και «θυμάται» την ιστορία και τον πολιτισμό του προσφυγικού ελληνισμού, των προγόνων των σημερινών της κατοίκων. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και γι’ αυτόν τον χρόνο θα είναι προσανατολισμένες στο ’22 και στη μνήμη των προσφύγων.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε ότι αποτελεί χρέος η ανάμνηση και η μνήμη, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσίαση της ταυτότητας, του πολιτισμού, της παρακαταθήκης του προσφυγικού ελληνισμού, όπως και των διδαγμάτων και των προταγμάτων για ενότητα και ομοψυχία προς τους νεώτερους.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Αθανάσιος Γιαννακός και συντονιστής της οργανωτικής ομάδας «Καλαμαριά 1922-2022» ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τις εκδηλώσεις και αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε μια από αυτές, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι προκαθορισμένος χρόνος πραγματοποίησής τους είναι δυνατόν να μεταβληθεί, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την έκταση των είκοσι στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του συνεταιρισμού ΑΟΑ (όπως αποφάνθηκε πρόσφατα και το ΣτΕ) εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ο δήμαρχος Καλαμαριάς υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι η ιδιοκτησία, αλλά οι πολιτιστικές δράσεις, για τις οποίες ο χώρος είναι προορισμένος. Ανέφερε ότι σκοπεύει να επαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για αποχαρακτηρισμό άλλης έκτασης, δύο στρεμμάτων, του ΑΟΑ εκτός του πρώην στρατοπέδου για οικιστική χρήση, με αντάλλαγμα την παραχώρηση των είκοσι στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΑΟΑ εντός του Κόδρα, για 49 χρόνια, ώστε μαζί με τα υπόλοιπα 320 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου να χρησιμοποιηθεί για τις δράσεις πολιτισμού του δήμου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις

Η Λαμπαδηδρομία των πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμαριάς και μαθητών του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος» θα είναι από τις πιο εμβληματικές εκδηλώσεις, στις 12 Μαρτίου 2022, σε προσομοίωση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα. Η αφετηρία της θα είναι η ακτή της Αρετσούς, όπου θα γίνει μια λιτή τελετή ανάμματος λαμπάδων, κεριών, «ως σύμβολο των τρεμάμενων ψυχών» που κατέφτασαν τότε στην παραλία. Θα ακολουθήσει πορεία ως την πλατεία δημαρχείου, όπου θα προβληθεί ιστορικό βίντεο για την έλευση των προσφύγων.

Επίσης, πολύ πιο αναβαθμισμένη θα είναι αυτόν το Σεπτέμβριο η Αναπαράσταση που γίνεται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2002, από τον πολιτιστικό σύλλογο Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο κατέφθασαν οι πρόσφυγες στην ακτή της Αρετσούς από τη θάλασσα. Στη φετινή αναπαράσταση θα συμμετάσχουν πάνω από εκατό βάρκες και θα προβληθεί στη ακτή και αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από πρόσφυγες πρώτης γενιάς, καθώς και βιντεοσκοπημένες διηγήσεις τους για τα δραματικά γεγονότα της εποχής.

Σε όλη τη διάρκεια του έτους θα τρέχει το πρόγραμμα «Δώδεκα μήνες, Δώδεκα Μνήμες, Δώδεκα Γεύσεις», όπου γνωστοί σεφ της Καλαμαριάς θα κληθούν να προτείνουν δώδεκα παραδοσιακές συνταγές της Μικρασίας, μία για κάθε μήνα, σε πελάτες τους. Στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου θα έχουν αναρτηθεί και οι συνταγές και όλες οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη δράση.

Στις 7-9 Νοεμβρίου προγραμματίζεται η πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, με θεματικές που αναφέρονται στην ιστορία, τον πολιτισμό, το αρχειακό υλικό, τα κειμήλια, τη λογοτεχνία και την τέχνη, τη λαογραφία, τη συλλογική μνήμη, τις δραστηριότητες του προσφυγικού ελληνισμού.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσης και η δράση μαρμαρογλυπτικής και τα γλυπτά που θα παραχθούν θα κοσμήσουν διάφορα σημεία του δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου, στον δήμο Καλαμαριάς θα γίνει αφιέρωμα στη Γενιά του ’30 και στους ποιητές της, συνοδεία των μουσικών συνόλων και των χορωδιών του δήμου. Επίσης, θα αναρτηθούν καρτελάκια, με αναγραμμένο το ιστορικό περιεχόμενο της επετείου, σε κεντρικούς δρόμους και μαθητές θα στολίσουν με αυτά την οδό Μεταμορφώσεως, φτιάχνοντας το «Δέντρο της Μνήμης».

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προγραμματίζονται συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και χορευτικά δρώμενα, δράσεις με ειδικές θεματικές για το παιδί και για τη γυναίκα, βραδιές ποίησης, σεμινάρια, εικαστικές και ιστορικές εκθέσεις, κ.ά.

Σχετικές δημοσιεύσεις