Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο

Σεισμός, αντίστοιχης δυναμικότητας ή και μεγαλύτερης από τον σεισμό της Τουρκίας μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα;

Το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί, σχολίασε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Ο καθηγητής τόνισε ακόμα πως στις τουρκικές πόλεις θα σημειωθούν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυόροφες πολυκατοικίες.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί – και μακάρι να υπάρξουν – εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Όμως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε.

Τέλος, ο κος Συνολάκης τόνισε πως τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια.

Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ.

Έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας (και προσομοίωσης) ενός τέτοιου σεισμού. Ειδικά αν αυτός γίνεται στην Κρήτη και είναι υποθαλάσσιος, οπότε εκεί θα έχουμε και ένα πάρα πολύ μεγάλο τσουνάμι. Αυτό που δεν έχουμε υπολογίσει είναι πόσα σπίτια μπορούν να πέσουν από έναν μεγάλο σεισμό.

Το ελληνικό τόξο είναι υποθαλάσσιο, οπότε ακριβώς από κάτω του δεν είναι κάποια μεγάλη πόλη.Το 1956 έγινε στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός που ξέρουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα. Ο σεισμός ήταν 7,5 ρίχτερ. Από τον σεισμό αυτόν, εκεί όπου πέθαναν οι περισσότεροι ήταν στη Σαντορίνη, επειδή οι κατασκευές ήταν πλήθινες».

Σχετικές δημοσιεύσεις