Εβδομάδα καριέρας στον τουρισμό για πρόσφυγες και μετανάστες

Τους 350 έφθασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετείχαν με φυσική παρουσία στην Εβδομάδα Καριέρας για τη Φιλοξενία, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Μαζί με άλλους 300 που συνδέθηκαν διαδικτυακά, έλαβαν μέρος σε συνεντεύξεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας, καθώς ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε αναζήτηση εργαζομένων.  

Στην εκδήλωση της Αθήνας συμμετείχαν 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με 36 εκπροσώπους τους, ενώ στην Θεσσαλονίκη 12 εταιρίες με 20 εκπροσώπους τους. Οι συνεντεύξεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό επεξεργασία, και ο συνολικός αριθμός δυνητικών προσλήψεων υπολογίζεται στις 180.  

Οι τομείς για τους οποίους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρήσεων – και υπήρξαν το αντικείμενο των συνεντεύξεων – ήταν οι υπηρεσίες οροφοκομίας, καθαριστές και καθαρίστριες, βοηθοί κουζίνας και γενικών καθηκόντων. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν φιλοξενούμενοι από τα camps Οινοφύτων, Μαλακάσας, Ριτσώνας, Σερρών, Δράμας, Κλειδιού, Βαγιοχωρίου, Καβάλας και Νέας Καβάλας.  

«Ο τουριστικός τομέας συγκαταλέγεται στους δυναμικούς εκείνους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου παρουσιάζεται σημαντική ζήτηση εργαζομένων και η μεγάλη συμμετοχή ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του χαρτοφυλακίου για την ένταξη, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.   

Η Εβδομάδα Καριέρας οργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου και εποπτεύεται από την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη. 

Στην Αθήνα, η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ενδυνάμωσης, μέσω της εργασίας του Κέντρου Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων.  

Το παρών έδωσαν η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκκο, η αρμόδια για θέματα προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος της ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας Γιώργος Πελεκανάκης, ενώ τις απόψεις τους διατύπωσαν τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. 

Στον χαιρετισμό της, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στη στενή της συνεργασία με τον ΔΟΜ, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), από το οποίο έχουν αντληθεί τα στοιχεία για τις ανάγκες του τουρισμού όσον αφορά στις ειδικότητες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υφυπουργός στην ανάγκη εκπαίδευσης των προσφύγων, με την βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών ταμείων, αλλά και στην ανάγκη να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, μέσα από την διαμεσολάβηση των διεθνών οργανισμών. Όπως είπε, ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες, με προοπτική έναρξης των εκπαιδεύσεων εντός των προσεχών μηνών.  

«Ο ΔΟΜ συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς και διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς για την προώθηση της ένταξης, με γνώμονα την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τη νομοθεσία της χώρας, δημιουργώντας ευκαιρίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αγορών εργασίας. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υλοποιεί με τον ΔΟΜ και άλλους εταίρους το μεγαλύτερο ενταξιακό πρόγραμμα, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της χώρας για μια συμπεριληπτική και βιώσιμη κοινωνία», ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκκο.  

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη υπογράμμισε: «Όλη η σκέψη και ο προσανατολισμός μας βρίσκονται στην επόμενη ημέρα, στην ένταξη. Είμαι πολύ αισιόδοξη, ότι με τη συντονισμένη προσπάθεια κοινωνίας πολιτών, διεθνών οργανισμών, υπουργείου και δήμου και με τη συνδρομή μίας δραστήριας επιχειρηματικής κοινότητας, όπως του τουρισμού και της εστίασης, θα καταφέρουμε να υποστηρίξουμε την ενταξιακή πορεία των ανθρώπων με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο».  

Ακόμη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, επισήμανε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ταχείας επιμόρφωσης προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τον τουρισμό.

«Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος με προοπτικές για άμεση απασχόληση και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στην τοπική κοινωνία» είπε ο κ. Πελεκανάκης. «Δεν θα πρέπει να διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα και προκαταλήψεις για τους συνανθρώπους μας, που πήραν το οποιοδήποτε ρίσκο να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. ‘Αλλωστε, εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά και μετανάστευση! Το περιθώριο ανάπτυξης θέσεων εργασίας στον τουρισμό στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με τις ανάγκες. Συνεπώς, υπάρχει χώρος για όλους – και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι πρέπει να δουλεύουν σε ένα ισότιμο και ασφαλές περιβάλλον που θα σέβεται τη διαφορετικότητα». 

Σχετικές δημοσιεύσεις