Εθνική αναγκαιότητα η αυτοδυναμία-B .ΦΕΥΓΑΣ

Στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου οι πολίτες, με ηχηρό τρόπο, γνωστοποίησαν τη προτίμησή τους στη πολιτική σταθερότητα. Εξουδετέρωσαν τη νάρκη της απλής αναλογικής και απέδειξαν ότι θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Το αν θα γίνει πράξη αυτή η επιθυμία των πολιτών, θα εξαρτηθεί από το  αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα θα κριθεί η αυτοδυναμία και η συνεπακόλουθη πολιτική σταθερότητα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.  
 
Όμως, για να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, απαιτείται όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ψήφων για τη Νέα Δημοκρατία στη νέα κάλπη. Κι αυτό γιατί η επίτευξη αυτοδυναμίας δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή. Όσο περισσότερα κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% -και είναι ήδη στο κατώφλι τρία κόμματα- τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία και τόσο μεγαλύτερο ποσοστό πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία είναι ανάγκη, όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει τα ποσοστά της. 
 
Στο πλαίσιο αυτό δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση, καμιά ολιγωρία. Όπως δεν νοείται -και το τόνισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- καμιά έπαρση ή αλαζονεία. Κανένας να μην θεωρήσει ότι κρίθηκε η αυτοδυναμία και διασφαλίστηκε η σταθερότητα. Η αυτοδυναμία θα κριθεί στη νέα κάλπη. Και  αυτό απαιτεί να μη λείψει και να μην ψηφίσει κάτι άλλο κανένας.  Χρειάζεται μάλιστα να είμαστε ακόμη περισσότεροι στη νέα κάλπη, για  να είναι ισχυρή και ξεκάθαρη η  εντολή.
 
Έτσι το βασικό δίλημμα είναι αυτοδυναμία ή περιπέτεια. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει σήμερα καμιά άλλη πρόταση διακυβέρνησης πέρα από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το μόνο που κάνουν είναι να ερίζουν για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, το βασικό ζητούμενο είναι το πως θα κυβερνηθεί ο τόπος. Και ο τόπος, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι αναγκαίες  μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Γι’ αυτό η αυτοδυναμία δεν αποτελεί κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις