Ελαιόλαδο – Δεν αποκλείεται να φτάσει 15 ευρώ το λίτρο!

Σε κλοιό ακρίβειας βρίσκονται τα νοικοκυριά που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες, την ώρα που έρχονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, τα τυροκομικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, να κυμαίνεται από 15% έως 30% το προσεχές διάστημα.

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή και του ελαιολάδου, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, καταγράφεται αύξηση κατά 130%. Όπως αναφέρει στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ο αντιπρόεδρος της εαση Μύρων Χιλετζάκης, συνεταιρισμός στην Κρήτη πουλάει σήμερα χονδρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.

Ο ίδιος επισημαίνει πως σε περίπτωση που κάποιος βρει πολύ οικονομικό λάδι, θα πρέπει να προσέχει γιατί μπορεί να μην είναι ποιοτικό. 

«Η χώρα μας δεν έχει αποθέματα. Πέρυσι η υπερπαραγωγή έφερε στη χώρα μας ένα τεράστιο ισοζύγιο στο εμπόριο του λαδιού. Μέχρι τώρα λέγαμε πως ο υγρός χρυσός είναι το λάδι διατροφικά. Τώρα λέμε πως ο υγρός χρυσός είναι και οικονομικά. Φανταστείτε πως στην Κρήτη παράξαμε πέρυσι 130.000 τόνους λάδι που μας φέρανε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ στο νησί όταν οι αγροτικές επιδοτήσεις του νησιού όλου ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε 50% λιγότερο λάδι στην πιο πρόσφατη σεζόν του. 

Σχετικές δημοσιεύσεις