Ενισχύοντας τον ενθουσιασμό των μαθητών για το STEAM, παιδική χαρά στο SNF Nostos, βραβείο για παγκόσμιους ηγέτες, 2ο SNF Film Challenge masterclass

Μέλι έχει το STEAM;

«Αν οι μαθητές μας δεν ασχοληθούν με το STEAM, τότε ποιος θα δημιουργήσει, ποιος θα καινοτομήσει;» αναρωτιέται η Yuderka Valdez, καθηγήτρια Β’ Λυκείου. «Πολλοί από τους μαθητές μας αισθάνονται ότι το STEAM δεν είναι γι’ αυτούς. Δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιστήμονες ή μηχανικούς ή αρχιτέκτονες. Το να τους εκθέσουμε στο STEAM και να τους βοηθήσουμε να μάθουν περισσότερα για αυτό, θα τους ωφελήσει σημαντικά και θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας». 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κυρία Valdez συμμετείχε σε ένα νέο πρόγραμμα, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο επιδιώκει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να παραδώσουν με αυτοπεποίθηση μαθήματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, τεχνών και μαθηματικών, αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον και τα δημόσια πάρκα στις γειτονιές τους. 

Το πρόγραμμα STEAM in the City, από το Barnard College και το ΙΣΝ, φέρνει σε επαφή εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Upper Manhattan με μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Barnard College, όπως ο Jonathan Snow, ο οποίος εισήγαγε τους εκπαιδευτικούς στην αστική μελισσοκομία. 

https://www.snf.org/el/grafeio-typou/lista-neon/2021/10/to-steam-den-einai-eksotiko-frouto/

Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών γύρω από τα θέματα STEAM, από τα προγράμματα που προσφέρονται στο V.Lab στο χωριό της Βαμβακούς, μέχρι την πρωτοβουλία STEAM Innovation Challenge του οργανισμού DonorsChoose, και τους διαγωνισμούς F1 in Schools.

Στη Νέα Υόρκη, το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει το Edible Schoolyard NYC για τη δημιουργία κήπων με σκοπό τη βιωματική μάθηση. Επιπλέον, το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, καθώς και τον «Κήπο της Ανακάλυψης» (Discovery Garden) στον Βοτανικό Κήπο του Μπρούκλιν, αλλά και το Edible Academy και το Children’s Adventure Garden στο New York Botanical Garden.

«Αυτό το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά την υπέρβαση των ορίων–των ορίων μεταξύ έρευνας και διδασκαλίας, μεταξύ της σχολικής αίθουσας και του έξω κόσμου, καθώς και μεταξύ των εκπαιδευτικών και των εξαιρετικά θετικών εμπειριών που μπορεί να έχει κάποιος που ασχολείται με STEAM», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του μέλλοντός μας. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με το Barnard College, στην προσπάθειά του να τους ενδυναμώσει ώστε να δώσουν, με τη σειρά τους, νέα πνοή στη διαδικασία της μάθησης στα σχολεία της Νέας Υόρκης».

Σχετικές δημοσιεύσεις