Εξωδικαστικός μηχανισμός – Αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το 2022 αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών βαίνει αυξανόμενο, και αυτός λειτουργεί καλύτερα.

Σήμερα, το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία έχουν έως σήμερα υποβληθεί 44.207 αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική. Έχουν ρυθμιστεί όμως μόνο 2.705 υποθέσεις ύψους 510 εκατ. ευρώ (με αρχικές οφειλές 822 εκατ. ευρώ) και 344 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 344 εκατ. ευρώ αγορούν σε αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, 719 εκατ. ευρώ σε αιτήσεις που είναι σε στάδιο αξιολόγησης και 464 εκατ. ευρώ σε αιτήσεις που είναι σε αρχικό στάδιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις