Επίδομα Θέρμανσης – Έως Ιανουάριο οι αιτήσεις και οι πρώτες πληρωμές

Εντός ωρών αναμένεται πλέον η υπουργική απόφαση για το νέο Επίδομα Θέρμανσης που θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους εφέτος, για την χειμερινή περίοδο 2020-2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το επίδομα θα φτάνει έως και τα 650 ευρώ, αντί 350 ευρώ που ήταν το ανώτερο όριο πέρυσι. Για πρώτη φορά, δεν αφορά μόνον όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά θα επιδοτηθούν και όσοι πληρώνουν φυσικό αέριο ή αγοράζουν καυσόξυλα και μπουκάλες υγραερίου για να ζεστάνουν με σόμπες τα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

1. με την απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, θα καθοριστεί ποιοι τρόποι θέρμανσης επιδοτούνται. Δηλαδή:

Υγραέριο που πωλείται σε φιάλες για οικιακή θέρμανση
Πετρέλαιο που διανέμεται κατ’οίκον
Φυσικό αέριο για θέρμανση κατοικιών
Καυσόξυλα, πέλλετ υπό όρους και μόνον σε περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.
Θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα ΔΕΝ επιδοτείται καθώς στο ρεύμα ισχύει ήδη Κοινωνικό Τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες.
2. η ίδια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζει και την διαδικασία πληρωμών που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί. Ειδικότερα:

το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά (για παραγγελίες πετρελαίου ή άλλων καυσίμων)
οι παραγγελίες και οι αγορές θα δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
η πλατφόρμα αναμένεται πριν τις γιορτές, αλλά θα παραμείνει ανοικτή και τον Ιανουάριο.
η πλατφόρμα θα ανοίξει ενδεχομένως και πάλι ως Απρίλιο, προκειμένου δηλωθούν εκ των υστέρων δαπάνες για αγορές που –σε αντίθεση με τις παραγγελίε πετρελαίου- δεν μπορούν να υπολογιστούν και να δηλωθούν εκ των προτέρων, όπως πχ για φυσικό αέριο που εξοφλείται με λογαριασμό κατανάλωσης που εκδίδεται κάθε μήνα.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι περισσότερες πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο και ως τον Απρίλιο του 2021. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθεί και πληρωμή έως το καλοκαίρι ή και Οκτώβριο ακόμη, πχ λόγω εξέτασης ενστάσεων, τυχόν προβλημάτων κλπ.

3. ξεχωριστά πιθανότατα, με άλλη υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ως τα τέλη του μηνός, θα καθοριστεί το ακριβές ποσόν επιδότησης ανά περιοχή της χώρας. Συγκεκριμένα:

Το νέο Επίδομα θα κυμαίνεται από 64 έως και 650 ευρώ
Δεν θα ισχύει «τιμοκατάλογος» για μόνο 4 Ζώνες της χώρας. Αλλά θα καθοριστούν 13.549 περιοχές όπου θα ισχύει διαφορετικό ποσόν επιδότησης ανάλογα με τις «βαθμοημέρες», δηλαδή μετεωρολογικά στοιχεία που δείχνουν πόσες μέρες του χρόνου η θερμοκρασία επιβάλλει να λειτουργεί θέρμανση σε έναν τόπο.
Για παράδειγμα, με βάση τις «βαθμοημέρες» που θα ανακοινωθούν, αναμένεται ότι:

Ανώτατοι Συντελεστές και Επιδότηση έως 650 € θα ισχύσουν για περιοχές που βρίσκονται σε νομούς όπως Φλώρινα, Κοζάνη και Γρεβενά. Σε αυτές το περιπτώσεις το επίδομα θα είναι έως και διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Μέσοι συντελεστές και Επιδότηση 300-500 € θα ισχύσουν για περιοχές όπως Πυλαία, Πεντέλη, Χολαργός, Παιανία κ.ά.
 Χαμηλοί συντελεστές και Επιδότηση 64 – 200 ευρώ αναμένονται για Ζάκυνθο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Βούλα, Βουλιαγμένη, Παλαιό Φάληρο κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το επίδομα μπορεί να είναι και έως 20 ευρώ χαμηλότερο από πέρυσι.

Σχετικές δημοσιεύσεις