Επαναφορά ταξιδιωτικών περιορισμών σε έξι χώρες

Το Συμβούλιο της ΕΕ αναθεώρησε τον κατάλογο με τις τρίτες χώρες από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ και αποφάσισε να επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Σερβία, την Αλβανία και την Ιαπωνία.

Ειδικότερα, στη νέα αναθεωρημένη «λευκή λίστα» χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την ΕΕ προστέθηκε η Ουρουγουάη, αλλά αφαιρέθηκαν η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπρουνέι, η Ιαπωνία και η Σερβία.

Με βάση τα κριτήρια και τους όρους που καθορίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2021 τα κράτη-μέλη θα πρέπει σταδιακά να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών: Αυστραλία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Καναδά, Ιορδανία, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Ουρουγουάη και Κίνα, υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της αμοιβαιότητας.

Ο κατάλογος αυτός θα συνεχίσει να αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες. Η κατάρτιση του καταλόγου, βασίζεται στην επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας (κάτω από 75 κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες), καθώς και στην παρουσία παραλλαγών, στο ποσοστό ανίχνευσης, στην αξιοπιστία των δεδομένων και στην πρόοδο του εμβολιασμού.

Η σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δεν είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, η ΕΕ συνέστησε την επιστροφή των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν κλείσει για τη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών ταξιδιωτών, είτε έχουν ελεγχθεί είτε εμβολιαστεί, από τον Μάρτιο του 2020.

Σχετικές δημοσιεύσεις