Ερντογάν: Είναι ατζαμής ο Μακρόν

Την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου προκάλεσε, όπως φαίνεται, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρείχε στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρεί ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε οργισμένο ύφος στον Γάλλο ομόλογο του και διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα η Γαλλία μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ατζαμής και δεν ξέρει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου την στήριξή του στην Κύπρο για την εθνική κυριαρχία της. Είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα.

«Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Είμαστε μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι άλλες δύο. Η Γαλλία τι ρόλο παίζει;» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όσοι κατοικούν στην Κύπρο, Έλληνες και Τούρκοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν στην 5η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της «Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA)», τονίζοντας  ότι η συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας για το σύστημα S-400 «ήδη έχει κλείσει».

Σχετικές δημοσιεύσεις