Ευλογιά των πιθήκων – Το σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα – Ποιους αφορά

Σε παγκόσμιο συναγερμό έχουν μπει οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου μετά την επανεμφάνιση και εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων καθώς είναι διψήφιος ο αριθμός των χωρών που έχουν καταγράψει τουλάχιστον ένα κρούσμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία.

Στην Ελλάδα αν και ακόμα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει βάλει το θέμα στην ατζέντα εξετάζοντας τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί «ασπίδα προστασίας».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες, δηλαδή, ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση, το εμβόλιο θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη λογική που υπάρχει να είναι κάθε χώρα να χαράξει τη δική της πολιτική εμβολιασμών, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1980 δεν έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά καθώς επρόκειτο για ιό που είχε εκριζωθεί. Το εμβόλιο, πάντως, χορηγούνταν μετά τον πρώτο χρόνο ζωής συνεπώς όσοι σήμερα είναι 50 ετών και λίγο παρακάτω δεν έχουν προχωρήσει στον συγκεκριμένο εμβολιασμό.

«Με τις τρέχουσες συνθήκες και με δεδομένο τον κίνδυνο που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει λόγος γενικού εμβολιασμού. Υπό εξέταση είναι για ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο» υποστηρίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

ΠΟΥ – Δεν έχει μεταλλαχθεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων

Από την πλευρά του υψηλόβαμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί επισημαίνοντας ότι η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

ECDC για ευλογιά των πιθήκων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

Ευλογιά των πιθήκων – Καθησυχαστικός ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Καθησυχαστικός σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr o καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει: «Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια και δεν μεταδίδεται εύκολα. Η μεταδοτικότητά της δεν έχει καμία σχέση με τον κορονοϊό. Προσοχή χρειάζεται αν κολλήσουν παιδία και άτομα ανοσοκατεσταλμένα».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι: «για τους παραπάνω λόγους δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα όπως κάναμε με τον covid. Ότι μέτρα θα ληφθούν θα έχουν να κάνουν μόνο με τα κρούσματα και το περιβάλλον τους. Το βασικό λοιπόν που θα πρέπει να γίνεται είναι η ιχνηλάτηση».

Σε σχέση με τα εμβόλια και τα ποσοστά θνητότητας της ευλογιά των πιθήκων, ο καθηγητής ανέφερε στο Newsbomb.gr: «υπάρχει ένα τελευταίας τεχνολογίας με λιγότερες παρενέργειες το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην Αμερική και για monkeypox αλλά έχει αδειοδοτηθεί και στην Ευρώπη για την ευλογιά το 2013.

Το εμβόλιο ωστόσο έχει πολύ περιορισμένη χρήση. Δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Θα αφορά όσους μολύνονται και το περιβάλλον τους. Η θνητότητα της ασθένειας έχει υπολογιστεί στο 1% αλλά μάλλον είναι πολύ μικρότερη γιατί στην Αφρική έχουμε υποδιάγνωση».

Σχετικές δημοσιεύσεις