ΗΠΑ – Έχασε το δαχτυλίδι της το 1973 – 50 χρόνια μετά βρέθηκε θαμμένο στη Φιλανδία

Μία γυναίκα από τις ΗΠΑ βρήκε μετά… από 50 χρόνια ένα δαχτυλίδι που της είχε χαρίσει το αγόρι της στο Γυμνάσιο και μετέπειτα άνδρας της, οποίος πλέον έχει πεθάνει. Η είδηση θα παρουσίαζε λιγότερο ενδιαφέρον εάν το κόσμημα δεν είχε βρεθεί θαμμένο στη… Φινλανδία.

Το είχε χάσει σε ένα πολυκατάστημα το 1973 και το βρήκε πάλι τον περασμένο μήνα. Και παρόλο που ποτέ δεν θα μάθει πώς βρέθηκε από τις ΗΠΑ στη Φινλανδία, το μήνυμα που της μετέφερε η ανάκτησή του είναι ανεκτίμητης αξίας.  

«Σοκαρίστηκα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν το δικό του. Έπρεπε να το δω πρώτα», δήλωσε στο CNNi η Ντέμπρα ΜακΚένα. «Πώς μπορεί να βρέθηκε τόσο μακριά;».

Ο άνδρας που το βρήκε είναι το ίδιο ενθουσιασμένος.

Η ιστορία του πώς το δαχτυλίδι ταξίδεψε από το Μέιν του 1973 στη Φινλανδία του 2020, παραμένει μυστήριο.

Χαμένο σε πολυκατάστημα

Το ταξίδι του δαχτυλιδιού ξεκίνησε στο Πόρτλαντ του Μέιν το 1973.

Ανήκε στο τότε αγόρι της στο γυμνάσιο, Σον, ο οποίος της το χάρισε λίγο πριν συνεχίσει τις σπουδές του στο κολέγιο.

Όχι πολύ καιρό αργότερα, η Ντέμπρα το έχασε σε ένα πολυκατάστημα όταν το έβγαλε για να πλύνει τα χέρια της. «Πήγα λίγα λεπτά αργότερα και είχε εξαφανιστεί», είπε στο CNNi. «Ήταν η τελευταία φορά που το είδα».

Εκνευρίστηκε αλλά όχι για πολύ. Στην τελική, δεν είχε σημασία: Παντρεύτηκε με το αγόρι το 1977 και έμεινε μαζί του επί 40 χρόνια μέχρι το 2017, όταν ο Σον πέθανε μετά από μάχη έξι ετών με τον καρκίνο.

Στο δάσος

Κάποια στιγμή μεταξύ του 1973 και του περασμένου Ιανουαρίου, το δαχτυλίδι διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό με προορισμό τη Φινλανδία.

Ο Μάρκο Σααρίνεν, ένας 38χρονος μεταλλουργός, βρήκε το δαχτυλίδι. Στην αρχή το πέρασε για παιχνίδι, από αυτά που βγαίνουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Κάποιες ώρες την εβδομάδα ο Σααρίνεν ψάχνει με τον ανιχνευτή μετάλλου του για ιστορικά αντικείμενα στο κοντινό δάσος της Κααρίνα της Φινλανδίας. Συνήθως βρίσκει παλιά κέρματα, βόλους, σκουπίδια ή καπάκια μπουκαλιών, αλλά ποτέ κάτι τόσο πολύτιμο. Ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά, κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό δαχτυλίδι.

Τα όσα αναγράφονταν στο εσωτερικό του δαχτυλικού –«Morse High School», η χρονιά, 1973, και τα αρχικά «S.M.»– του έδωσαν τα στοιχεία που χρειάζονταν προκειμένου να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του.

Ο Σααρίνεν ανέβασε τη φωτογραφία του δαχτυλιδιού στην σελίδα των αποφοίτων εκείνης της χρονιάς στο Facebook. Η απάντηση ήρθε άμεσα.

Η ομάδα των συμμαθητών δεν δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του δαχτυλιδιού, Σον ΜακΚένα, και αγόρι της Ντέμπρα στο σχολείο.

Ο Σααρίνεν δεν έχασε χρόνο, το ταχυδρόμησε αμέσως στη διεύθυνση που του έδωσαν. Και μόνο το γεγονός της ανακάλυψής του, τον γέμισε χαρά.

Αλλά και η Ντέμπρα, από τη μεριά της, ήταν ευτυχής που το δαχτυλίδι επέστρεψε σπίτι του.

Θεωρεί ότι η ανακάλυψή του αποτελεί ένα μήνυμα από τον άνδρα της ότι εξακολουθεί να είναι μαζί της.

«Στην αρχή τα έχασα αλλά μετά είπα, εντάξει, μου δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι όλα είναι καλά, ότι οι αποφάσεις που παίρνω είναι οι σωστές και ότι με στηρίζει», λέει. «Όπως ακριβώς έκανε σε όλη μου τη ζωή».  

Σχετικές δημοσιεύσεις