ΗΠΑ – Μακελειό στο Μπάφαλο – 10 νεκροί από επίθεση ενόπλου σε σούπερ μάρκετ

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί. Η επίθεση ερευνάται ως έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».

Ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός συνελήφθη μετά από συμπλοκή στο σημείο. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο ύποπτος ονομάζεται Πέιτον Γκέντρον από το Κόνκλιν, μια πόλη περίπου 5.000 κατοίκων στην περιοχή Σάουθερν Τιερ της Νέας Υόρκης κοντά στα σύνορα με την Πενσυλβάνια.

Ήταν βαριά οπλισμένος και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος. Ο ύποπτος μπήκε σε ένα πολυσύχναστο σούπερ μάρκετ το απόγευμα του Σαββάτου πριν ανοίξει πυρ. Χρησιμοποίησε κάμερα για να μεταδώσει την επίθεση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Διερευνούμε αυτό το περιστατικό ως έγκλημα μίσους και ως υπόθεση βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Στίβεν Μπελόντζια, ο υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Μπάφαλο.

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο και φαίνεται πως έδρασε μόνος του, οδήγησε «πολλές ώρες» από το σπίτι του μέχρι το Μπάφαλο όπου εξαπέλυσε την επίθεση.

Ένδεκα από τους δεκατρείς ανθρώπους που πυροβόλησε ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.

Ο ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στον χώρο στάθμευσης, προτού ανταλλάξει πυρά με έναν πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος, αλλά ο δράστης προστατεύτηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε. Ο φύλακας ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που σκότωσε ο μακελάρης, ενώ οι άλλοι εννέα ήταν πελάτες του καταστήματος. Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος, των οποίων η ζωή δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στο κρατικό δικαστήριο με την κατηγορία για φόνους πρώτου βαθμού, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας, Τζον Φλιν. Η Νέα Υόρκη δεν έχει θανατική ποινή.  Ο Φλιν ανακοίνωσε επίσης ότι ο δικαστής έθεσε τον ύποπτο υπό κράτηση χωρίς εγγύηση, ζητώντας να υποβληθεί σε «ιατροδικαστική εξέταση». Θα επιστρέψει στο δικαστήριο στις 19 Μαΐου.

Σχετικές δημοσιεύσεις