ΗΠΑ – Το Πεντάγωνο ακύρωσε συμβόλαιο 10 δισ. ευρώ που είχε δοθεί στη Microsoft

Σε αλλαγή στρατηγικής αποδίδει το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑτην απόφαση του να προχωρήσει στην ακύρωση ενός κολοσσιαίου συμβολαίου ύψους 10 δισ. δολαρίων για την παροχή cloud υποδομών που είχε κερδίσει η Microsoft.

Η Microsoft είχε κερδίσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο το 2019 με τον έτερο διεκδικητή, την Amazon Web Services (AWS) να περνά στην επίθεση και να προσφεύγει ακόμη και στα δικαστήρια υποστηρίζοντας πως η επιλογή έγινε μετά από πολιτική παρέμβαση του τότε πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν συμπαθεί ούτε τον Τζεφ Μπέζος (σ.σ. μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Amazon) ούτε την Washington Post, τη γνωστή εφημερίδα που επίσης ανήκει στον κ. Μπέζο.

Το συμβόλαιο αφορούσε τη δημιουργία από τη Microsoft μίας cloud υποδομής όπου θα αποθηκεύονταν με ασφάλεια ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα αλλά και προηγμένες εφαρμογές που αξιοποιούν, μεταξύ άλλων, και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Το ύψος του συμβολαίου θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 10 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και θεωρείτο ένα από τα πιο σημαντικά στην παγκόσμια αγορά πληροφορικής τόσο λόγω του ποσού όσο και λόγω του ότι αφορά τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Amazon Web Services είχε θεωρηθεί ως το φαβορί για να κερδίσει τη σύμβαση δεδομένου και των υψηλότερων μεριδίων που έχει στην παγκόσμια αγορά των cloud υποδομών.

Τον Μάρτιο του 2020, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να επανεξετάσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεδομένης και της πίεσης που υπήρχε με την Amazon να έχει φθάσει στο σημείο να ζητά καταθέσεις από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την πλευρά της Amazon, ο κ. Τραμπ είχε επανηλειμμένα επιτεθεί δημόσια κατά της εταιρείας με συγκεκριμένες αναφορές στον εν λόγω διαγωνισμό.

Τελικά, το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης προτίμησε μία διαφορετική λύση, ήτοι να ακυρώσει το συμβόλαιο και να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό ζητώντας προσφορές από τη Microsoft και την AWS αλλά και οποιονδήποτε άλλο πάροχο υποδομών cloud μπορεί να ανταποκριθεί στις αρκετά υψηλές απαιτήσεις του Πενταγώνου. Στη σχετική ανακοίνωση του, το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης υποστηρίζει ότι προχωρά σε νέο διαγωνισμό λόγω των τεχνολογικών αλλαγών που υπάρχουν αλλά και στις διαφορετικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Πρόκειται, πιθανότατα, για έναν εύσχημο τρόπο για να δικαιολογήσει την ακύρωση της σύμβασης και την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και οι δύο βασικοί διεκδικητές να μοιραστούν τελικώς αυτό το τεράστιο συμβόλαιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις