Ηράκλειο – Ο παγετός, απειλή για τις καλλιέργειες – Τι φοβούνται οι παραγωγοί

παγετός είναι ο εχθρός που φοβούνται οι παραγωγοί για τις καλλιέργειές τους.

Το χιόνι που έπεσε και πέφτει στην Κρήτη πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησε σε διάφορες περιοχές έχει ανησυχήσει τους αγρότες που τώρα φοβούνται για ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και στα θερμοκηπιακά προιόντα και εσπερειδοειδή.

Η ζημιά την οποία έχουν υποστεί θα φανεί τις επόμενες ημέρες ενώ όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr o διευθυντής Κρήτης του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκης μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν συνεργεία του Οργανισμού θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε περιοχές όπου δημιουργήθηκε πρόβλημα από τον παγετό.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες εξαιτίας του παγετού εκτίμησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου κ.Μανόλης Ορφανουδάκης καθώς τα θερμοκήπια αυτή την εποχή έχουν όλα τα κηπευτικά προϊόντα όπως ντομάτες,αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.

Προς το παρών μας είπε δεν υπάρχει πρόβλημα από το χιόνι ωστόσο ο παγετός που αναμένεται θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Επιπλέον αυτές τις ημέρες πρόβλημα υπάρχει με τις μεταφορές των προϊόντων και κατ επέκταση στη διάθεσή τους εξαιτίας των απαγορεύσεων κυκλοφορίας λόγω του χιονιά αλλά και του απαγορευτικού των πλοίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ελπίζω, ανέφερε, να μην έχουμε άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα.

Φόβος και για τις ελαιοκαλλιέργειες

Ο παγετός έχει αναστατώσει και τους ελαιοπαραγωγούς παρά το γεγονός ότι το λιομάζωμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε πολλές περιοχές.

Με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος των αμπελουργών ελαιοπαραγωγών Κρήτης κ.Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής αφού εάν δημιουργηθεί παγετός και το χιόνι είναι πάνω στα δέντρα και τον καρπό θα προκληθεί σπάσιμο στα αγγεία τους.

Ελπίζουμε είπε να μην δούμε το φαινόμενο του 2004 που κάηκαν τα ελαιόδεντρα αφού δημιουργήθηκε ισχυρός παγετός μετά το χιονιά εκείνη τη χρονιά.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία επίσης τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν έχουν θανάτους ζώων λόγω έκθεσης στο χιονιά και την κακοκαιρία.

Σχετικές δημοσιεύσεις