Η Αυστραλία ενέγραψε τη Χαμάς στον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέγραψε το ισλαμιστικό ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που καταρτίζει, μιμούμενη τις περισσότερες δυτικές χώρες.

Η Καμπέρα είχε ήδη εγγράψει τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ – τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς – στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πλέον την κατατάσσει ολόκληρη σ’ αυτόν.

Η Χαμάς, το τρέχον διάστημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ορκιστεί να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ διά της βίας και διεξάγει συχνά επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

«Οι απόψεις της Χαμάς και των άλλων βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων που φιγουράρουν στον σημερινό κατάλογο είναι βαθιά ανησυχητικές και δεν υπάρχει θέση στην Αυστραλία για τις ιδεολογίες μίσους τους», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, η Κάρεν Άντριους.

Η προσθήκη της Χαμάς στον κατάλογο σημαίνει την επιβολή απαγόρευσης κάθε μορφής χρηματοδότησης ή άλλης υποστήριξης στη Χαμάς. Ορισμένα αδικήματα αυτής της φύσης θα επισύρουν ποινές κάθειρξης ως και 25 ετών.

«Είναι απαραίτητο οι νόμοι μας να βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο τις τρομοκρατικές ενέργειες και τους τρομοκράτες, αλλά επίσης και τις οργανώσεις που σχεδιάζουν, χρηματοδοτούν και φέρνουν σε πέρας τις ενέργειες αυτές», πρόσθεσε η κυρία Άντριους.

Το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, τη χρονιά που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στον φτωχό παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει εδώ και καιρό τη Χαμάς στον δικό τους κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παρόμοια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε μετατραπεί στο αντικείμενο μακράς δικαστικής διαμάχης, η οποία κατέληξε με την επανεγγραφή της Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις