Η Γαλλία στέλνει φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

O υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» αποκάλυψε ότι η Γαλλία προτίθεται να στείλει φρεγάτα της στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως του είπε η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί , στην συνάντηση που είχαν χθες στο Παρίσι.

Με δεδομένο πως το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε γαλλικές και ιταλικές εταιρείες ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμησή του πως και η ιταλική πλευρά θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση. Ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλεσε προκλητική ενέργεια την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο οικόπεδο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου». «Καταγράφουμε την παρουσία, δεν νομίζω πως η πρόθεση κανενός είναι να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο. Όταν όμως μιλάμε για ναυτικές, στρατιωτικές δυνάμεις, αντίπαλες φαινομενικά σε μία περιοχή, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Αναφορικά με την συζήτηση που είχε με την κ. Παρλί για την προμήθεια δύο νέων φρεγατών «belhara» o κ. Παναγιωτόπουλος, αφού σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως έγινε το πρώτο βήμα με την υπογραφή της επιστολής προθέσεως αλλά; «…Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφόρα το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Συρία υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τα όσα γίνονται και πρόσθεσε πως η Τουρκία με τις πράξεις της προκαλεί αστάθεια στην περιοχή, ενώ τόνισε πως πλέον είναι σαφές στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ πως η Ελλάδα είναι ο μόνος σταθερός σύμμαχος στην περιοχή.

Σχετικές δημοσιεύσεις