Η Γερμανία κοντά σε συμφωνία για την εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper

Ο προμηθευτής φυσικού αερίου Uniper δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται στις «τελικές συζητήσεις» με την Γερμανία για να εθνικοποιήσει την εταιρεία, εντείνοντας την παρέμβαση της κυβέρνησης στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ενεργειακή κρίση.

Η επέκταση της συμφωνίας διάσωσης της Uniper τον Ιούλιο περιλάμβανε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτούσε η κυβέρνηση και θα της επέτρεπε να πάρει το πλειοψηφικό μερίδιο που κατέχει τώρα η Fortum με έδρα τη Φινλανδία, ανέφερε η εταιρεία. Η φινλανδική κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο Fortum. Οι απώλειες της Uniper έχουν αυξηθεί καθώς η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Οι τιμές των καυσίμων που χρειάζονται για τη θέρμανση των σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, αυξάνοντας τους φόβους για κλείσιμο επιχειρήσεων και ύφεση καθώς ο καιρός γίνεται κρύος. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών και έδωσαν προτεραιότητα στην εξασφάλιση του ενεργειακού τους εφοδιασμού για το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρωσης της αποθήκης φυσικού αερίου τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία κινήθηκε επίσης για να πάρει τον έλεγχο τριών ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τον επόμενο χρόνο. Το αρχικό πακέτο διάσωσης της Uniper προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε περίπου το 30% των μετοχών της εταιρείας μετά τις περικοπές της Ρωσίας που την ανάγκασαν να αγοράζει φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές στην αγορά για να εκπληρώσει τις συμβάσεις προμήθειας.

Με την πιθανή νέα συμφωνία, «προβλέπεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποκτήσει σημαντικό πλειοψηφικό μερίδιο της Uniper», δήλωσε η εταιρεία, η οποία επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για πιθανή εθνικοποίηση την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι «η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεροποιήσει την Uniper, οι αρχές λένε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι πλέον γεμάτες περισσότερο από 90% ως προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Σχετικές δημοσιεύσεις