Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα

 Λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.   

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας.   

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός.   

Σχετικές δημοσιεύσεις