Η ΕΕ ξεκινάει αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ιατρικών εφοδίων στον Νίγηρα

Η ΕΕ ξεκίνησε μια νέα ανθρωπιστική αερογέφυρα για τη μεταφορά βασικών φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων στην πόλη Νιαμέι του Νίγηρα. Τα εφόδια αυτά θα ενισχύσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Νίγηρα, μια χώρα όπου τα αποθέματα προϊόντων ζωτικής σημασίας προϊόντων εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς και η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ περιορισμένη

Μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου και τις κυρώσεις που επέβαλαν η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (UEMOA), έχει διαταραχθεί η αλυσίδα εφοδιασμού των δραστηριοποιούμενων στον Νίγηρα ανθρωπιστικών εταίρων , ενώ ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζει σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ των αναγκών και των διαθέσιμων μέσων απόκρισης.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, η ΕΕ διοργανώνει ανθρωπιστική αερογέφυρα αποτελούμενη από τέσσερις πτήσεις, μέσω των οποίων θα μεταφερθούν συνολικά 58 τόνοι βασικών υγειονομικών εφοδίων. Η πρώτη πτήση έχει ήδη φτάσει στη Νιαμέι.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς του Νίγηρα. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των εταίρων μας στο πεδίο, ξεκινάμε μια ανθρωπιστική αερογέφυρα για τη μεταφορά ζωτικής σημασίας υλικού στη Νιαμέι, ώστε να τους βοηθήσουμε να παράσχουν ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους του Νίγηρα που έχουν ανάγκη. Σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 36,6 εκατ. ευρώ, την οποία θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανθρωπιστική αερογέφυρα θα φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. »

Σχετικές δημοσιεύσεις