Η ΕΕ προσυπογράφει τη διεθνή Διακήρυξη για το Κλίμα και την Υγεία, την Ημέρα Υγείας της COP28Οι Ημέρες Ενέργειας της ΕΕ COP28

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή, στήριξε επίσημα, εξ ονόματος της ΕΕ, τη διεθνή Διακήρυξη για το Κλίμα και την Υγεία. Η στήριξη εκφράστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της Ημέρας Υγείας της COP28, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη υπουργική διάσκεψη για το κλίμα και την υγεία, με τη συμμετοχή του κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου αρμόδιου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών. Οι υπουργοί συζήτησαν το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω πολιτικών και επενδύσεων η επιβάρυνση που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για την υγεία και τα συστήματα υγείας.

Εκτιμάται ότι το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 62.000 θάνατοι που συνδέονται με καύσωνες. Επιπλέον, η άνοδος της θερμοκρασίας συνεπάγεται νέες απειλές για την ήπειρό μας, όπως νόσους που μεταδίδονται με τα κουνούπια ή μέσω του νερού. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής επενδύει 120 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα ιατρικών αντιμέτρων για νόσους που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών.

Η Διακήρυξη για το Κλίμα και την Υγεία είναι μια οικειοθελής διεθνής έκκληση για ανάληψη δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία. Οι προσυπογράφοντες τη Διακήρυξη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εργαστούν για την επίτευξη πιο ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, βιώσιμων συστημάτων υγείας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των πλέον ευάλωτων πληθυσμών που πλήττονται από την κλιματική κρίση.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά:«Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια παγκόσμια αντίδραση στον τομέα της υγείας και σε κάθε τομέα πολιτικής. Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, ιδίως των πλέον ευάλωτων. Η Διακήρυξη αυτή αποτελεί ένα βήμα προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των στρατηγικών για την υγεία και το κλίμα, η οποία είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, προσέθεσε: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία γίνονται όλο και πιο φανερές, στην ΕΕ και σ’ όλο τον κόσμο. Η ΕΕ εστιάζει σταθερά στην αντιμετώπιση των απειλών, τις οποίες συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για την υγεία, μέσω της προσέγγισης “Μία υγεία”. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια κοινή ευθύνη. Πρέπει να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε τα συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και έτοιμα να στηρίξουν τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, στην Ένωση Υγείας μας και παγκοσμίως.»

Σχετικές δημοσιεύσεις