Η Επιτροπή ανακοινώνει τις νικήτριες του βραβείου Megalizzi — Niedzielski 2023 για επίδοξους δημοσιογράφους και προκηρύσσεινέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τις τρεις νικήτριες του βραβείου Megalizzi — Niedzielski 2023 για επίδοξους δημοσιογράφους. Πρόκειται για τις Antonina Lazonova από τη Βουλγαρία, Sara Fačko από την Κροατία και Olena Martyniuk από την Ουκρανία. Η Επιτροπή απένειμε το βραβείο στην Antonina, τη Sara και την Olena για την ισχυρή προσήλωσή τους στην ΕΕ και τις αξίες της, την αφοσίωσή τους στην ποιοτική δημοσιογραφία και το πολυδιάστατο δημοσιογραφικό τους ταλέντο.

Το βραβείο Megalizzi — Niedzielski για επίδοξους δημοσιογράφους εγκαινιάστηκε το 2019 και τιμά τη μνήμη των Antonio Megalizzi και Bartek Piotr Orent-Niedzielski, δύο νέων Ευρωπαίων δημοσιογράφων με ισχυρή προσήλωση στις αξίες της ΕΕ, οι οποίοι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους μετά από τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο το 2018. Έκτοτε, 11 νέοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι έχουν κερδίσει το βραβείο.

Στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής απονομής των βραβείων, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε τα εξής: «Οι τρεις νικήτριες του βραβείου Megalizzi-Niedzielski είναι ταλαντούχες δημοσιογράφοι με μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά τις αξίες της ΕΕ. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στον ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο και, γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δημοσιογράφους και τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στον αγώνα τους για την παροχή πληροφοριών υψηλής ποιότητας στους Ευρωπαίους. Γι’ αυτό προκηρύξαμε μια νέα πρόσκληση για τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Κάνουμε πράξη όσα διακηρύττουμε επενδύοντας εκεί όπου χρειάζεται!»

Η προκήρυξη της νέας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία ανακοινώθηκε από την Επίτροπο κ. Φερέιρα στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων, στηρίζει δραστηριότητες επικοινωνίας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής και τον θετικό της αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών της ΕΕ. Αυτή η έβδομη κατά σειρά πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει συνολικό προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει χορηγήσει χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 150 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι φτάνουν σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσω του παραδοσιακού Τύπου, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, εκδηλώσεων και διαδικτυακών πλατφορμών. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 9 Ιανουαρίου 2024, στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Σχετικές δημοσιεύσεις