Η Επιτροπή δημοσιεύει μια σύσταση για τη μετακβαντική κρυπτογραφία

Αθήνα 11/04/2024

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε μια σύσταση για τη μετακβαντική κρυπτογραφία, για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια εναρμονισμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της μετάβασης της ΕΕ στη μετακβαντική κρυπτογραφία. Αυτή η εναρμόνιση θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες της ΕΕ θα είναι ασφαλείς στη μελλοντική ψηφιακή εποχή.

Ενώ οι κβαντικές τεχνολογίες θα αποφέρουν πολλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, η πρόοδος στην κβαντική υπολογιστική αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση κακόβουλων παραγόντων σε ευαίσθητα δεδομένα. Αυτό μπορεί να αποτραπεί αν ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στην κρυπτογράφηση.

Είναι ζωτικής σημασίας οι επικοινωνίες να παραμείνουν προστατευμένες στο μέλλον για την ασφάλεια των πολιτών, των κοινωνιών, των οικονομιών μας και της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η μετακβαντική κρυπτογραφία αποτελεί μία από τις λύσεις απέναντι σ’ αυτή τη μελλοντική απειλή, καθώς βασίζεται σε μαθηματικά προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν ακόμη και από κβαντικούς υπολογιστές. Ως λύση που βασίζεται σε λογισμικό, η μετακβαντική κρυπτογραφία είναι συμβατή με τις υφιστάμενες υποδομές μας σε διάφορους τομείς και, κατά συνέπεια, μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά γρήγορα.

Η σύσταση αφορά την ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης στο πλαίσιο της μετάβασης της Ευρώπης σε μια κβαντοανθεκτική ψηφιακή υποδομή. Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια συνεκτική στρατηγική στο πλαίσιο της μετάβασής τους προς ασφαλέστερους τρόπους προστασίας των ψηφιακών υποδομών τους. Έτσι, θα προωθηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των χωρών, πράγμα που δώσει τη δυνατότητα στα συστήματα και τις υπηρεσίες να λειτουργούν απρόσκοπτα σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η σύσταση συμπληρώνει το έργο που έχει ήδη επιτελεστεί σε πολλές χώρες και σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη και την επιλογή αλγορίθμων μετακβαντικής κρυπτογραφίας ως προτύπων. Το έργο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ερευνητικές προσπάθειες έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και τις συζητήσεις σχετικά με τη μετακβαντική κρυπτογραφία σε διεθνές επίπεδο, όπως στο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ και στον διάλογο για τον κυβερνοχώρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις