Η Κίνα θέλει να εξοντώσει τον Αρμαγεδώνα με πυραύλους

Η κινεζική διαστημική υπηρεσία θεωρεί ότι ένας απειλητικός αστεροειδής μπορεί να εξουδετερωθεί με μεγάλους πυραύλους και δημοσιεύει την σχετική μελέτη της στην επιθεώρηση «Icarus».

Η πτώση διαστημικών βράχων στην Γη είναι μια υπόθεση ρουτίνας για τον πλανήτη μας. Ακόμη και σήμερα μικρού μεγέθους διαστημικές.. πέτρες καταφτάνουν στην Γη σχεδόν καθημερινά με τις περισσότερες να καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα πριν καταλήξουν στην επιφάνεια και κάποιες να καταφέρνουν να περάσουν αλλά να μην προκαλούν κάποια ζημιά. Όμως κατά καιρούς μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους διαστημικοί βράχοι είτε αστεροειδείς είτε κομήτες πέφτουν στην Γη προκαλώντας τεράστιες ή ακόμη και πλανητικού επιπέδου καταστροφέςΤεράστιοι αστεροειδείς έχουν προκαλέσει μαζικές εξαφανίσεις της ζωής αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και μια από αυτές, εκείνη που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, θεωρείται η πιο κομβική αφού άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες ασχολούνται επισταμένα με τον κίνδυνο της έλευσης κάποιου μεγάλου διαστημικού βράχου. Εχουν δημιουργηθεί μάλιστα ειδικά τμήματα παρακολούθησης της πορείας αστεροειδών που η τροχιά τους τους φέρνει κάποια στιγμή κοντά στην Γη και εντοπισμός των πιο επικίνδυνων εξ αυτών.

Παράλληλα στο τραπέζι πέφτουν συνεχώς σχέδια και ιδέες για την αντιμετώπιση ενός διαστημικού βράχου που θα θεωρηθεί ή θα διαπιστωθεί ότι πράγματι κινείται απειλητικά προς την Γη. Η χρήση οπλικών συστημάτων (λέιζερ, πυρηνικών βομβών) είναι μια τέτοια ιδέα. Άλλη ιδέα είναι η πτώση διαστημικών σκαφών πάνω σε ένα αστεροειδή με τρόπο τέτοιο ώστε να τον εκτρέψουν από την πορεία του προς τον πλανήτη μας. Η NASA έχει προγραμματίσει μια αποστολή στην οποία ένα σκάφος θα πέσει πάνω σε ένα διαστημικό βράχο που γνωρίζουμε ότι θα πλησιάσει σε κοντινή απόσταση την Γη για να διαπιστωθεί αν η σύγκρουση θα του αλλάξει την πορεία.

Η κινεζική διαστημική υπηρεσία πραγματοποίησε προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκτροπή της πορείας ενός μεγάλου αστεροειδή μπορεί να επιτευχθεί αν ρίξουμε πάνω του 23 πυραύλους Long March 5. Πρόκειται για τους πυραύλους που κατασκεύασε η Κίνα στο πλαίσιο του νέου διαστημικού της προγράμματος για να μεταφέρουν διαστημόπλοια και μεγάλα φορτία έξω από την Γη. Οι πύραυλοι Long March 5 έχουν ύψος 57 μέτρων, διάμετρο πέντε μέτρα και βάρος 854 τόνους.

Οι προσομοιώσεις των κινέζων επιστημόνων βασίστηκαν στον Bennu ένα αστεροειδή που ανακαλύφθηκε το 1999 και ταξινομείται ως «Δυνητικά Επικίνδυνος Αστεροειδής» (PHA) εξαιτίας του μεγέθους του (525 μέτρα διάμετρος) και της τροχιάς του. Υπολογίζεται ότι ο Bennu έχει 1 πιθανότητα στις 2.700 να συγκρουσθεί με τη Γη μεταξύ των ετών 2175 2199. Ο Bennu είναι ο προορισμός της διαστημικής αποστολής OSIRIS-Rex της NASA που στοχεύει στην επιστροφή δειγμάτων της ύλης του στη Γη το 2023 για επισταμένη μελέτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις