Η Καμπότζη προειδοποιεί την Ουκρανία για τα όπλα διασποράς – Θυμίζει τη δική της «οδυνηρή εμπειρία»

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, ο Χουν Σεν, προειδοποίησε χθες Κυριακή την Ουκρανία εναντίον της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, υπενθυμίζοντας την «οδυνηρή εμπειρία» της δικής του χώρας, που είχε βομβαρδιστεί με τέτοια όπλα από τις ΗΠΑ τα χρόνια του 1970.

«Αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ουκρανούς για πολλά χρόνια, ως έναν αιώνα, αν χρησιμοποιηθούν όπλα διασποράς σε περιοχές κατεχόμενες από τη Ρωσία στην ουκρανική επικράτεια», τόνισε ο Χουν Σεν μέσω Twitter.

Ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης επικαλέστηκε την «οδυνηρή εμπειρία» της χώρας του, όπου οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στις αρχές των χρόνων του 1970 σκότωσαν ή άφησαν ανάπηρους έκτοτε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο αμερικανικός στρατός έριξε χιλιάδες βόμβες στην Καμπότζη και στο Λάος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, τα χρόνια του 1960 και του 1970, για να πλήξει βάσεις των Βιετκόνγκ, των κομμουνιστών ανταρτών.

«Για λόγους οίκτου για τον ουκρανικό λαό, απευθύνω έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο, τον προμηθευτή, και τον ουκρανό πρόεδρο, τον παραλήπτη, να μη χρησιμοποιήσουν βόμβες διασποράς στον πόλεμο, διότι τα αληθινά θύματα θα είναι οι Ουκρανοί», επέμεινε.

Μετά το τέλος του τριακονταετούς εμφυλίου πολέμου, το 1998, η Καμπότζη συνέχισε να είναι μια από τις πιο ναρκοθετημένες χώρες στον πλανήτη.

Κάπου 20.000 πολίτες της έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας της πυροδότησης ναρκών κατά προσωπικού ή υποπυρομαχικών που δεν είχαν ανατιναχθεί κατά τη ρίψη τους.

Οι προσπάθειες για την άρση ναρκοπεδίων συνεχίζονται ως ακόμη και σήμερα.

Η κυβέρνηση του Χουν Σεν έχει δεσμευθεί πως θα εξουδετερωθούν όλες οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί ως το 2025.

Τον Ιανουάριο, ομάδα ουκρανών ειδικών στην άρση ναρκοπεδίων επισκέφθηκε την Καμπότζη στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της.

Τα όπλα διασποράς είναι απαγορευμένα σε πολλές χώρες, ιδίως ευρωπαϊκές, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο (2008).

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία είναι συμβαλλόμενα μέρη σε αυτή.

Η χρήση των πυρομαχικών του είδους είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς πολλά από τα υποπυρομαχικά δεν εκρήγνυνται αμέσως, αλλά παραμένουν στο έδαφος και προκαλούν πολλές παράπλευρες απώλειες ως ακόμη και δεκαετίες αργότερα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία ήταν «πολύ δύσκολη», έκρινε μολαταύτα πως ήταν «σωστή».

Σχετικές δημοσιεύσεις