Η καρδιά της Λίβερπουλ, χτυπά στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τι κι αν η απόσταση από το «Ανφιλντ», τη θρυλική έδρα της Λίβερπουλ, μέχρι τη Θεσσαλονίκη είναι κάτι παραπάνω από 3.000 χιλιόμετρα; Εδώ και 27 χρόνια, η καρδιά των «κόκκινων» του Μέρσεϊσαϊντ χτυπάει – και μάλιστα πολύ δυνατά – στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, χάρη στο Liverpool FC Thessaloniki Branch.

Η αγάπη για το βρετανικό ποδόσφαιρο και, ιδίως, για τη Λίβερπουλ, ήταν αυτή που ώθησε μία παρέα περίπου δέκα ατόμων, αρχικά, να μαζεύονται για να παρακολουθούν τα παιχνίδια της λατρεμένης τους ομάδας. Κι ας ήταν πάρα πολλά τα χιλιόμετρα. Δημήτρης Ρώμας, Θωμάς Παππάς, Γιάννης Τσολακίδης, Γιώργος Τσίνας, Χρήστος Νιάνιος, Νάκος Σιάγας και – ο επίτιμος πρόεδρος – Μιχάλης Φωτιάδης, αποτέλεσαν τον «πυρήνα» της παρέας που αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του Liverpool Hellenic Branch στην Αθήνα, ξεκινώντας το σύνδεσμο στη Θεσσαλονίκη.

«Ξεκινήσαμε το Μάιο του 1995 του συνδέσμου στην Αθήνα. Πιο πολύ σαν παρέα φίλων κι αυτό ήταν σημαντικό, επειδή ήμασταν δεμένοι και καταφέραμε να κρατήσουμε τη φλόγα», θυμάται μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτιμος πρόεδρος του Liverpool FC Thessaloniki Branch, Μιχάλης Φωτιάδης. «Και, μάλιστα, ο σύνδεσμος αναπτύχθηκε και μεγάλωσε σε μία περίοδο, στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του ’90, κατά την οποία η Λίβερπουλ» δεν πήγαινε καθόλου καλά.
Για του λόγου το αληθές, από το πρωτάθλημα του ’90 και μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «ρεντς» κατέκτησαν (μόνο) το FA Cup του 1992 και το League Cup του 1995.

«YOU ‘LL NEVER WALK ALONE» ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για να λειτουργήσει, ωστόσο, ένας σύνδεσμος, χρειάζεται δουλειά, μεράκι και γνωριμίες με το σύλλογο. «Ο δικός μας σύνδεσμος έγινε επίσημος το 2002. Για γραφειοκρατικούς λόγους χάθηκε η αναγνώριση λίγα χρόνια μετά και την πήραμε εκ νέου το 2012», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νυν πρόεδρος του συνδέσμου, Στράτος Σάκκιας. Το κομμάτι των επαφών με τη Λίβερπουλ, ώστε να έρθει η αναγνώριση, είχε αναλάβει ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγα χρόνια ενώ εσχάτως το κομμάτι αυτό – εισιτήρια, εκδρομές εντός κι εκτός Αγγλίας – έχει αναλάβει ο νυν πρόεδρος. «Μου ‘’κλέβει’’ πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά είναι κάτι που κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση», προσθέτει.
Από τότε, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, με τον αριθμό των μελών να αυξάνεται. «Τα μέλη μας, τα τελευταία έτη, είναι περίπου 400 ανά σεζόν», επισημαίνει ο Στράτος Σάκκιας για να συμπληρώσει: «Υποχρεώσεις, ουσιαστικά, κανένα μέλος δεν έχει. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά παιδιά που προσφέρονται από μόνα τους στο να βοηθάνε στη σωστή λειτουργεία του συνδέσμου, από αγάπη για την ομάδα αλλά και επειδή περνάνε καλά όποτε μαζευόμαστε. Η ετήσια συνδρομή είναι στα 35 ευρώ ενώ τα νέα μέλη, εκτός της κατάθεσης, χρειάζεται να συμπληρώσουν και μια φόρμα εγγραφής με τα στοιχεία τους είτε online από το site (https://lfc.gr/el/) μας είτε στο σύνδεσμο».

Η.. ΑΓΓΛΙΚΗ PUB ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα, το Liverpool FC Thessaloniki Branch στεγάζεται στην οδό Βεροίας 4, στα Άνω Λαδάδικα. Ωστόσο, το πρώτο «σπίτι» του συνδέσμου, το Νοέμβριο του 1996, ήταν στον Βαρδάρη (Λαγκαδά 8Α) ενώ το καλοκαίρι του 1999 ακολούθησε η μετακόμιση στη Σταυρούπολη (Καλαβρύτων 11).
Κι αν πιστεύουν κάποιοι πως στο σύνδεσμο, όπου κι αν αυτός στεγαζόταν, πήγαιναν μόνο άνδρες, πλανώνται πλάνην οικτράν. Μία επίσκεψη σε ημέρα και ώρα αγώνα της Λίβερπουλ, θα τους βεβαιώσει για το ακριβώς αντίθετο.
«Παρακολουθούσα ποδόσφαιρο, αλλά όχι φανατικά. Ο φίλος μου είναι παθιασμένος με τη Λίβερπουλ και βλέπουμε μαζί τα παιχνίδια της. Κάποια στιγμή, αρχίσαμε να πηγαίνουμε στο σύνδεσμο, όπου γνώρισα κι άλλες κοπέλες. Μας αρέσει πολύ καθώς η ατμόσφαιρα θυμίζει αγγλική pub και μακάρι να έρχονται κι άλλες», τονίζει η Γιώτα Χρόνη, εκ των… μόνιμων θαμώνων πλέον της λέσχης στα Άνω Λαδάδικα.

Φυσικά, το Liverpool FC Thessaloniki Branch παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του να παρακολουθήσουν και από κοντά παιχνίδια της αγαπημένης τους ομάδας. «Υπάρχουν πολλές δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα που αναλαμβάνει ο σύλλογός μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στις εκδρομές, τώρα, υπάρχουν εισιτήρια για όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας, τα οποία διαθέτουμε μεμονωμένα μόνο σε μέλη μας. Μία-δύο φορές το χρόνο επιλέγουμε κάποιον αγώνα και γίνεται ομαδική εκδρομή των 20-25 μελών. Σε αυτές τις εκδρομές περιλαμβάνονται ξεναγήσεις και το tour του ‘’Anfield’’. Επίσης, έχουμε ολιγομελή παρουσία στα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας στην Ευρώπη», καταλήγει αναφορικά με τις δράσεις του συνδέσμου ο πρόεδρος Στράτος Σάκκιας.

Σχετικές δημοσιεύσεις