Η λέξη με τα τρία γράμματα και τις 645 έννοιες

Υπάρχουν πολλά είδη λέξεων. Λέξεις με πολύπλοκα νοήματα και λέξεις πιο ξεκάθαρες.

Οι πιο εξειδικευμένοι μελετητές στον πλανήτη έψαξαν και βρήκαν μια λέξη που έχει εκαντοντάδες έννοιες, αν και είναι πολύ μικρή, αφού αποτελείται από μόλις τρια γράμματα. Οι ερευνητές του Oxford English Dictionary κατέληξαν ότι η λέξη «run» είναι μοναδική.

Πρόκειται για τη μόνη λέξη που έχει 645 περιπτώσεις χρήσεις. Ο συγγραφέας Simon Winchester, η πρώτη έκδοση του λεξικού που πήρε συνολικά 70 χρόνια για να ετοιμαστει, είχε δώσει τα πρωτεία σε μια άλλη λέξη. Στην λέξη «set» , που είχε 200 περίπου έννοιες και τότε βρισκόταν στην κορυφή.

Οι ορισμοί όμως του «run» που θα εμφανιστούν στην τρίτη έκδοση του λεξικού που θα εκδοθεί σε λίγο καιρό, ξεκινούν με το «τρέχω» και συνεχίζει για πολύ, με τους γνωσσολόγους να χρειάζονται έναν λεξικογράφο και εννέα μήνες έρευνας για να ολοκληρωθούν οι έννοιες.

«Το να εξηγήσουμε γιατί το “run” έχει επεκτείνει τόσο πολύ τη σημασιολογική του επικράτεια είναι το πιο δύσκολο. Η συγκεκριμένη λέξη άρχισε να σημειώνει “έκρηξη” του αριθμού είναι με την εμφάνιση των σύγχρονων μηχανών, αλλά και και των υπολογιστών: ένα τρένο τρέχει στις γραμμές, ένα αυτοκίνητο λειτουργεί με βενζίνη, ένα iPad «run» – τρέχει τις εφαρμογές κτλ», αναφέρει ο συγγραφέας Simon Winchester.

Σχετικές δημοσιεύσεις