Η λαμπρότητα του Αμαζονίου και γιατί πρέπει να το προστατέψουμε

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ονομάζεται συχνά πνεύμονες του πλανήτη μας. Απορροφά και επεξεργάζεται διοξείδιο του άνθρακα και παράγει ένα μεγάλο μέρος του οξυγόνου που διατηρεί τα ζώα και τους ανθρώπους ζωντανούς σε όλη τη γη. Ο Αμαζόνιος παράγει τόση υγρασία και βροχοπτώσεις που τα σύννεφα πάνω από το τροπικό δάσος αναφέρονται ακόμη και ως ποτάμι στον ουρανό. Πολλή βροχή που πέφτει σε άλλες περιοχές του πλανήτη προήλθε εδώ, εξαιτίας αυτών των δέντρων.

Ο Αμαζόνιος είναι ένα τεράστιο μείγμα ζούγκλας, υγροτόπων και συστημάτων ποταμών που καλύπτουν περισσότερα από 7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν και η πλειοψηφία της λεκάνης του Αμαζονίου βρίσκεται εντός των συνόρων της Βραζιλίας, ο Αμαζόνιος εκτείνεται επίσης σε όλο το Περού, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό του εναπομείναντος τροπικού δάσους, με περισσότερα από 390 δισεκατομμύρια δέντρα, που αποτελούνται από 16.000 διαφορετικά είδη. Ένα εκπληκτικό ένα στα δέκα από τα γνωστά είδη στον κόσμο ζει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη πουλιών και θηλαστικών μόνο. Η σημασία του για τον πλανήτη μας και για το περιβάλλον μας είναι απαράμιλλη.

Ο Αμαζόνιος κάνει τη δουλειά του για πάνω από 55 εκατομμύρια χρόνια. Και όμως, παρά την εκπληκτική συμβολή που έχει αυτό το τροπικό δάσος στην ευημερία του πλανήτη μας, είμαστε σε συνεχή συζήτηση για το πώς τον αντιμετωπίζουμε ή τον κακομεταχειριζόμαστε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ύπαρξής του, μεγάλο μέρος αυτού του τροπικού δάσους απειλείται και εξαιτίας αυτού, το ίδιο κι εμείς.

Αυτή τη στιγμή έχουμε φωτιές που μαίνονται σε τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών για να ανοίξουν χώρο για τη γεωργία και τη βιομηχανία και οι παγκόσμιοι ηγέτες μας διαφωνούν για το τι πρέπει να γίνει για αυτήν την καταστροφή. Η απειλή για το τροπικό δάσος είναι μια κρίση που εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ιδιοκτησία του τροπικού δάσους και την ευθύνη για το περιβάλλον μας, καθώς και την ευθύνη για τον εαυτό μας. Αυτή η απειλή μας έκανε όλους να ρίξουμε μια ματιά στο τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τον αρνητικό αντίκτυπό μας στο τροπικό δάσος.

Μέσα σε όλη τη διαφωνία και τη συζήτηση, μια ηχηρή αλήθεια ξεκαθαρίζει. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πρέπει να προστατευθεί για να επιβιώσουμε. Και απλώς προκύπτει ότι πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα άλλα δάση και τα οικοσυστήματά μας εξίσου καλά.

Για να εκτιμήσετε πλήρως την ομορφιά και τη σημασία του τροπικού δάσους, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε μια μέρα περιπλανώμενοι μέσα του ή να το δείτε από ψηλά. Η ομορφιά της είναι αδιαμφισβήτητη.

Σχετικές δημοσιεύσεις