Η ξεχασμένη άλωση της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική πόλη, πολύ σημαντική και πολιτιστικά αλλά και γεωγραφικά. Η ιστορία της είναι μακριά και συνολικά δέχτηκε επιθέσεις από διάφορους εισβολείς. Αλώθηκες τρεις φορές, με τις δυο τελευταίες, πρώτα από τους Νορμανδούς το 1185 και μετά από τους Οθωμανούς το 1430 να είναι γνωστότερες.

Η πρώτη όμως άλωση της Θεσσαλονίκης έγινε στις 29 Ιουλίου του 1904, από Σαρακηνούς πειρατές και ήταν μια από τις καταστροφικότερες που έγιναν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο μουσουλμανικός στόλος, με αρχηγό τον εξισλαμισμένο Λέοντα τον Τριπολίτη, ξεκίνησε από τη Συρία, με σκοπό να κυριεύσει την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο στην διαδρομή, θεώρησαν ότι δεν θα το επιτύχουν και στράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προκάλεσε τέτοια έκπληξη στους Βυζαντινούς, που το ναυτικό τους δεν μπόρεσε να αντιδράσει εγκαίρως.

Τα τείχη της πόλης ήταν παραμελημένα, ενώ οι δυο διοικητές της Θεσσαλονίκης, έδιναν διαταγές που αναιρούσε η μια την άλλη. Η πολιορκία ήταν σύντομη και οι Σαρακηνοί κατάφεραν να εισβάλουν από τα τείχη της θάλασσας και να καταλάβουν την πόλη. Η άλωση συνεχίστηκε για μια εβδομάδα.

Σε αυτό το διάστημα, απελευθέρωσαν 4.000 φυλακισμένου, πήραν αιχμάλωτους από 60 πλοία, συγκέντρωσαν πολλά λάφυρα και έφυγαν με συνολικά 22 χιλιάδες αιχμαλώτους νεαρής κυρίως ηλικίας. Ο λαός υπέφερε και πολλοί άνθρωποι, ακόμα και παιδιά, περιφέρονταν στους δρόμους χωρίς να ξέρουν που να πάνε. Η πόλη συνήλθε βέβαια σχετικά γρήγορα με τα χρόνια που ακολούθησαν να ήταν χρόνια αναδόμησης για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, εκείνες οι ημέρες της πρώτης άλωσης ήταν από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Σχετικές δημοσιεύσεις