Η Ουκρανία λαμβάνει ζωτικές προμήθειες βάρους άνω των 140.000 τόνων μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή άγγιξε άλλο ένα ορόσημο, καθώς η ποσότητα της βοήθειας σε είδος που έχει παράσχει στην Ουκρανία πλέον ξεπερνάει σε βάρος τους 140.000 τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηριχθεί μέσω του Κέντρου Συντονισμού Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ.

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, 32 χώρες έχουν παράσχει βοήθεια, η οποία διοχετεύθηκε μέσω των εφοδιαστικών κόμβων της ΕΕ στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι δωρεές καλύπτουν πολλά είδη και τομείς και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, ηλεκτρογεννήτριες, μετασχηματιστές, εξοπλισμό αποναρκοθέτησης, είδη στέγασης, φάρμακα κ.ά. Η συνολική αξία της βοήθειας εκτιμάται σε περίπου 796 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία σημαντική παράδοση μέσω του Μηχανισμού αφορά 45.000 τόνους αλατιού αποχιονισμού που δωρήθηκε από τις Κάτω Χώρες. Η ποσότητα του αλατιού αποχιονισμού που έχει παραδοθεί κατά το τελευταίο οκτάμηνο αντιστοιχεί σε περίπου 1.800 φορτηγά. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των οδικών αξόνων της Ουκρανίας κατά τους δριμείς χειμερινούς μήνες, προκειμένου η έκτακτη βοήθεια να μπορέσει να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη χώρα.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτού του αποτρόπαιου πολέμου, η ΕΕ παραμένει πιστή στην υπόσχεσή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Από την έναρξη του πολέμου, έχουμε παραδώσει 140.000 τόνους προμηθειών ζωτικής σημασίας στην Ουκρανία: από οχήματα έκτακτης ανάγκης έως κινητά νοσοκομεία. Σήμερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Κάτω Χώρες για τη γενναιόδωρη προσφορά τους σε αλάτι αποχιονισμού, στο οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη, καθώς και για την άριστη συνεργασία τους με το Κέντρο Συντονισμού Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου το αλάτι αυτό να παραδοθεί. Χάρη σε αυτή τη ζωτικής σημασίας συμβολή στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού, θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτοί οι βασικοί οδικοί άξονες, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει έγκαιρα και με ασφάλεια στους Ουκρανούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία και θα υπάρξει και συνέχεια».

Σχετικές δημοσιεύσεις