Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε λόγο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες, κατά τη συζήτηση για την παρουσίαση του προγράμματος της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, παρουσία της Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, δίνοντας έμφαση στην πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, δήλωσε σχετικά: «Η πρόκληση που βρίσκεται μπροστά σας, μπροστά σε όλους μας, για τους επόμενους έξι μήνες δεν θα μπορούσε να είναι πιο εξωπραγματική. Τους τελευταίους έξι μήνες χάθηκαν περισσότερες από 100.000 ζωές στην Ευρώπη εξαιτίας της νόσου COVID-19. Έχουμε εισέλθει στη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Η τρέχουσα κρίση είναι βαθύτερη και ευρύτερη από την κρίση που βιώσαμε προ δέκα ετών».

Υπενθυμίζοντας πως οι δημόσιες επενδύσεις και τα μειωμένα ωράρια εργασίας επέτρεψαν σε ορισμένες χώρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση σε σχέση με άλλες, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή την κατάσταση. Τώρα είναι η στιγμή για να το κάνουμε όλοι μαζί. Αν το κάνουμε σωστά, μπορούμε να εξέλθουμε δριμύτεροι από αυτή την κρίση χάρη σε έναν κοινό ευρωπαϊκό στόχο που θα βασίζεται στο NextGenerationEU. Η προεδρία αυτή έχει επιλέξει να θέσει μία λέξη στον πυρήνα του προγράμματός της. Μαζί. Αυτή είναι η κινητήρια μηχανή της Ένωσής μας».

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στη σημασία των δύο πυλώνων της πρότασης που παρουσίασε η Επιτροπή για το σχέδιο ανάκαμψηςστις 27 Μαΐου – το νέο μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU, που έχει ενσωματωθεί σε έναν ισχυρό, σύγχρονο και αναδιαμορφωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ: «Αλληλεγγύη σημαίνει ότι αυτοί που το χρειάζονται λαμβάνουν περισσότερη στήριξη. Δεν αποτελεί, όμως, κίνητρο για μη δράση. Γι’ αυτό τον λόγο, στο πλαίσιο του NextGenerationEU οι επενδύσεις συνδέονται με μεταρρυθμίσεις βάσει υφιστάμενων ειδικών ανά χώρα συστάσεων.

Κάθε κράτος μέλος έχει δουλειά να κάνει. Αν επιθυμούμε να εξέλθουμε δριμύτεροι από αυτή την κρίση, πρέπει όλοι να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Αυτό ακριβώς περιμένουν οι Ευρωπαίοι από εμάς. Η οικονομική ανάκαμψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και με την ψηφιοποίηση και την ανθεκτικότητα. Ας μη βάλουμε δε σε δεύτερη μοίρα το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) – τον επταετή προϋπολογισμό μας – λόγω του NextGenerationEU.

Το NextGenerationEU αφορά την οξεία κρίση, ενώ το ΠΔΠ έρχεται για να μείνει, καθώς είναι το πλέον σημαντικό εργαλείο για την πραγματοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων μας. Αυτές οι πολιτικές απαιτούν πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και χρειάζονται έναν ισχυρό επταετή προϋπολογισμό για να γίνουν πραγματικότητα»

Σχετικές δημοσιεύσεις