Η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο αλλά θα ανταποδώσει με συντριπτικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή.

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τεχεράνη και Ριάντ εμπλέκονται σε πολέμους μέσω ενδιαμέσων στην περιοχή για δεκαετίες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει καλέσει επανειλημμένα το Ριάντ να καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις