Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία να αλλάξει την νομοθεσία της και να παραδώσει δεκάδες «τρομοκράτες»

«Yπερβολική επιείκεια» και «συνενοχή» απέναντι στο κουρδικό PKK, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την ΕΕ, αλλά και απέναντι στο συριακό παράρτημά του, το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), το οποίο είναι σύμμαχος της Δύσης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, καταλόγισε στη Σουηδία ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία, Αλί Ορναρέρ.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας L’Opinion, σε αντίθεση με το PKK, το PYD δεν περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία απαιτεί διακοπή των σουηδικών παραδόσεων όπλων στο PYD. Στην πραγματικότητα, γράφει η εφημερίδα, πρόκειται για αντιαρματικούς πυραύλους σουηδικού σχεδιασμού που προμήθευσαν στην κουρδική πολιτοφυλακή οι Αμερικανοί, αλλά μια τέτοια παράδοση θα μπορούσε να αποτραπεί από τη Στοκχόλμη.

Τέλος, το πιο προβληματικό ζήτημα έγκειται κατά την εφημερίδα στο ότι η Τουρκία όχι μόνο απαιτεί από τη Σουηδία να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, αλλά και να της παραδώσει «αρκετές δεκάδες» Τούρκους και πρόσφυγες, ως επί το πλείστον μέλη του PKK, αλλά και μέλη της ισλαμιστικής ομάδας του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σχετικές δημοσιεύσεις