Η Τουρκία τεντώνει το σκοινί – Φόβοι “ατυχήματος” στο Καστελόριζο

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα την επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, μετά τη navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Με το Ορους Ρέιτς να είναι έτοιμο να πλεύσει στο Καστελόριζο και πολλά τουρκικά σκάφη βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να βγουν στο Αιγαίο κανείς δεν μπορεί να εφυσυχάζει.

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπάρξει κάποια επικίνδυνη εμπλοκή, είναι γεγονός ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και ρισκάρει ένα «θερμό επεισόδιο» που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Αν και διπλωματικές πηγές, με ψύχραιμο τρόπο στέλνουν μηνύματα προς την Αγκυρα και τη διεθνή κοινότητα, αυτό που φοβίζει και πάλι είναι η στάση των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν και κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και της προκλήσεις της, μίλησε για αμφισβητούμενα νερά.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το ζήτημα της αναγγελίας σεισμικών ερευνών σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελόριζου έχει ήδη εγερθεί στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ότι τις επόμενες 12 ημέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Σχετικές δημοσιεύσεις