Ιδού η κοντινότερη «νέα Γη»

Τον περασμένο Απρίλιο ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης ο οποίος συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας επειδή είναι ο πιο κοντινός στη Γη σε μέγεθος και εκτιμώμενη θερμοκρασία.

Πρόκειται για τον Kepler-1649c που βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από εμάς.

Ο νέος αυτός κόσμος έχει μέγεθος 1,06 φορές αυτό της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο.

Επίσης, η ποσότητα του φωτός που δέχεται από το άστρο του είναι το 75% αυτής που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του εξωπλανήτη μπορεί να είναι παρόμοια με αυτήν του πλανήτη μας.

Ωστόσο, αντίθετα με τη Γη, είναι σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο τον πιο κοινό τύπο άστρων στον γαλαξία μας.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του Kepler-1649c, μια καλλιτεχνική απεικόνιση του περιβάλλοντος στο οποίο θα βρεθούν οι αστροναύτες που μπορεί να τον επισκεφτούν στο απώτερο μέλλον για να διαπιστώσουν αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εκεί.

Οι βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από κόκκινους νάνους παρουσιάζουν αυξημένο αστροβιολογικό ενδιαφέρον. Ωστόσο οι αστροβιολόγοι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για τον πλανήτη προκειμένου να αξιολογήσουν εάν είναι όντως κατάλληλος για ύπαρξη ζωής όπως την ξέρουμε- παρόλα αυτά, με βάση αυτά που ξέρουμε ήδη, ο Kepler-1649c παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για επιστήμονες που ψάχνουν κατοικήσιμους κόσμους.

Σχετικές δημοσιεύσεις