Ιρλανδία – Πρόστιμο 405 εκατ. ευρώ στο Instagram για τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των εφήβων

Πρόστιμο ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στο Instagram από την ιρλανδική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων, επειδή επέτρεψε σε εφήβους να δημιουργήσουν λογαριασμούς που εμφάνιζαν δημόσια τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις email τους.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων επιβεβαίωσε την ποινή μετά από διετή έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Instagram είχε επιτρέψει σε χρήστες ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών να λειτουργούν επαγγελματικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα, οι οποίοι έδειχναν τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις email των χρηστών.

Το DPC διαπίστωσε επίσης ότι η πλατφόρμα είχε λειτουργήσει ένα σύστημα εγγραφής χρηστών, σύμφωνα με το οποίο οι λογαριασμοί των χρηστών ηλικίας 13 έως 17 ετών είχαν οριστεί ως “δημόσιοι” από προεπιλογή. Το DPC ρυθμίζει τη Meta – η οποία είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του Facebook και του WhatsApp – για λογαριασμό ολόκληρης της ΕΕ, επειδή τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ιρλανδία .

Η ποινή είναι η υψηλότερη που επιβλήθηκε στη Meta από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων μετά από πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για «σοβαρές» παραβάσεις του GDPR στο WhatsApp και πρόστιμο 17 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις