Ισπανία – Από νωρίς στο “έλεος” του καύσωνα με 40αρια – Ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα

Ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να φτάσει ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία.

Οι εξαιρετικά ασυνήθιστες θερμοκρασίες για τον μήνα Απρίλιο, προκαλούνται εξαιτίας της «σταδιακής εισόδου μάζας πολύ ζεστού και ξηρού αέρα από την Αφρική και τη δυνατή ηλιοφάνεια», υπογραμμίζει η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET).

Αυτές οι θερμοκρασίες θα είναι «τυπικές του καλοκαιριού» και «πρωτόγνωρα υψηλές για αυτές τις ημερομηνίες», προσθέτει η AEMET σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Twitter την Τρίτη 25 Απριλίου.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αναμένεται μάλιστα, ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 – 40 βαθμούς Κελσίου από την Πέμπτη (27/4) στη νότια κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ, που περιλαμβάνει την πόλη της Κόρδοβα.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, αυτή θα είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί για οποιονδήποτε Απρίλιο από τότε που ξεκίνησαν τα επίσημα αρχεία καταγραφής του καιρού στη χώρα το 1961, αναφέρει δημοσίευμα της Le Monde.

Το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ των 37,4 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην ανατολική περιοχή της Μούρθια στις 9 Απριλίου 2011. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών καθώς το κύμα καύσωνα συμπίπτει με μια μακροχρόνια ξηρασία στη χώρα.

Μέτρα σε σχολεία, νοσοκομεία, ΜΜΜ

Προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα καύσωνα του έτους, η κυβέρνηση της περιοχής της Μαδρίτης ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24/4) ένα ειδικό σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που θα επιτρέψουν στα σχολεία να προσαρμόσουν τα ωρολόγιά τους σύμφωνα με τις ώρες αιχμής της ζέστης και να εξασφαλιστούν επαρκή κλιματισμό στην κέντρα υγείας.

Οι εξωτερικές πισίνες της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου οι ντόπιοι συρρέουν κάθε χρόνο όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, θα ανοίξουν στα μέσα Μαΐου, ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, και το μετρό της πρωτεύουσας θα αυξήσει τον κλιματισμό και τη συχνότητα των τρένων για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η πόλη της Σεβίλλης, στα νοτιοδυτικά της χώρας, αύξησε τον προϋπολογισμό της για για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας της με την ευκαιρία της Feria de Abril, μιας πολύ δημοφιλής εαρινής έκθεσης που προσέλκυσε το 2022 περίπου 500.000 άτομα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το κλίμα από την Copernicus, την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Νότια Ευρώπη γνώρισε τον υψηλότερο αριθμό ημερών « πολύ υψηλού θερμικού στρες» που έχει καταγραφεί το 2022.

Σχετικές δημοσιεύσεις